Основният лихвен процент на БНБ нараства за трети път от

...
Основният лихвен процент на БНБ нараства за трети път от
Коментари Харесай

Финансисти очакват нов ръст на лихвите по кредити

Основният лихвен % на Българска народна банка нараства за трети път от октомври и към този момент доближава 1,3 на 100 за декември

До 5 % растеж на жилищните заеми през 2023 година, предвиждат финансисти. Потребителските заеми могат да нарастнат до 10 %, оповестява БНР. Очакванията на специалистите се основават на политиките на Европейската централна банка и на Федералния запас на Съединените щати, които се пробват да овладеят инфлацията.

Основният лихвен % на Българска народна банка нараства за трети път от октомври и към този момент доближава 1,3 на 100 за декември. И макар че множеството банки у нас не употребяват главния лихвен % за образуване на лихвите, съгласно финансистите покачването му е знак за наклонността на повишаване на заемите, споделя Десислава Николова.  " Средната рента по ипотечните заеми в края на идната година ще бъде може би към 4-5 %. В момента междинната рента по един жилищен заем е 2,48. Това на процедура значи съвсем двойно нарастване. Надявам се въпреки всичко тези нараствания да се подхващат гладко, с цел да не се отрази върху способността на длъжниците да изплащат своите отговорности ", разяснява тя за БНР.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР