Основният контингент в ЦСМП е лекарският екип, а шофьорите на

...
Основният контингент в ЦСМП е лекарският екип, а шофьорите на
Коментари Харесай

Хинков: Шофьорите на линейки не са основния контингент в Спешната помощ

Основният контингент в ЦСМП е лекарският екип, а водачите на коли за спешна помощ. Един водач не може да оказва незабавна здравна помощ.

Това съобщи министърът на опазването на здравето Христо Хинков по време на брифинг, откакто през днешния ден с искане за заслужено систематизиране на средствата за нарастване на заплатите.

Разликата в нарастването на възнаграждението на един доктор и водачите е към 300 лв.. Медицинският екип би трябвало да е задоволително добре стимулиран, с цел да прави качествена здравна помощ, до момента в който един водач не може да прави това, аргументира се Хинков.

Най-лесно е да се желае и подава оставка. По-трудно е да се откри и реши казусът, добави той и трансферира топката на предходното управление с думите, че заплатите в тези значими браншове не са били обект на внимание до момента.

Исканията на Синдикат " Защита " надминаваха 30 млн. лева, които бяха планувани като бюджет, изясни Хинков и добави, че заради това е решено на чиновниците от ЦСМП и 20% за РЗИ. Тези проценти обхващат и всички надбавки върху заплатата.

Заместник-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков отговори и с съответни цифри - главната брутна месечна заплата на водач в центровете за незабавна здравна помощ ще бъде 1500 лв., като междинното нарастване е с 258 лв., в действие от 1 август.

След контрактуваното нарастване с 22% за работещите в незабавната помощ, доктор с две компетентност ще получава 3300 лв., сподели още той. Тази есен се възнамеряват диалози по новия Колективен трудов контракт, само че с цел да има обезщетени промени за заплати, те би трябвало да се заложат в този момент, изясни Пенков.

Припомняме, за нарастването на възнагражденията бяха- на водач с 600 лв., с 500 лв. на фелдшер, с 400 лв. за лекари, с 330 лв. на медицински сестри.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР