Основният фокус на служебния министър на туризма ще бъдат активна

...
Основният фокус на служебния министър на туризма ще бъдат активна
Коментари Харесай

Министърът на туризма иска удължаване на летния сезон

Основният фокус на служебния министър на туризма ще бъдат дейна работа по удължение на летния сезон и отчетност на бежанците. Това съобщи доктор Илин Димитров на брифинг от " Златни пясъци " след среща с сектора.

“Тази година един от главните проблеми е отчетността по отношение на мярката за бежанците. Тя е главен приоритет. Ще работим интензивно и по удължение на сезона, защото чакаме септември той да е по-слаб на вътрешен пазар и на прилежащи пазари. Третият проблем е кадровата обезпеченост. Имаме над 7500 бежанци, които оказват помощ. Това минава обаче периода на служебното държавно управление като проблем”, разясни Димитров.

По думите му за справяне с проблемите в туристическия отрасъл е нужна единна браншова организация, която да сплотява ползите на бизнеса.

В момента браншовите организации са над 200. “Единната браншова организация е нещо, което бизнесът желае от доста години. Аз взех решение да бъда деен в това направление, защото бизнесът ясно сподели, че е нужно. Ще се направи необятно разискване и работна група. Спрели сме се на модела на Австрия и Хърватска”, сподели служебният министър на туризма.

Тази година се регистрира спад на туристите с към 25% по отношение на 2019 година, само че има растеж от към 40% по отношение на 2021г. Турситие, които идват у нас са най-вече от Англия, Израел, Чехия, Полша и Русия, като руснаците са най-вече притежатели на парцели у нас, разясни Димитров.

Подсигуряването на добър зимен сезон също е измежду целите на Министерството на туризма.

“Зимния сезон е основен. Миналата година беше добър. За злощастие тогава цените на енергоносителите бяха скъпи, тази година са с таван и зимният сезон ни е приоритет. Отново ще работим с близки пазари”, сподели още Димитров и добави, че ще се работи в 2 посоки - сигурност и предвидимост. “Идеята е да облекчим оптимално доста бизнеса”, съобщи министърът.

Той напомни, че ваучерите, които се дават на служащите за храна, могат да бъдат употребявани и за туризъм. “Моля ви изберете българското Черноморие. Очакваме ви! Подкрепете туризма на България”, прикани Димитров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР