Основният частен телевизионен канал TVN и радиостанциите спряха излъчванията, а

...
Основният частен телевизионен канал TVN и радиостанциите спряха излъчванията, а
Коментари Харесай

Медиите в Полша протестират срещу нов закон

Основният частен ефирен канал TVN и радиостанциите стопираха излъчванията, а вестниците не разгласиха вести на първите си страници в митинг против препоръчан налог , осведоми Агенция Франс Прес.

От новинарския канал TVN24, благосъстоятелност на американската група Discovery, оповестиха, че с предлагането на държавното управление се цели ограничение на плурализма и свободата на изложение.

На първите страници на десетки национални вестници, в това число всекидневниците Fakt и Gazeta Wyborcza, е оповестено обръщение в бяло на черен декор: " Медия без избор ".

Техните уебстраници също са в черно.

Радиостанциите стопираха излъчванията, като Radio Zet осведоми слушателите си, че данъкът върху приходите от реклами значи " очистване на някои медии ".

" Няма свободна страна без самостоятелна медия. Няма независимост без независимост на избора ", предизвести радиостанцията.

Новият налог, който се чака да влезе в действие по-късно тази година, е върху приходите от реклама на малките екрани, радиата, печатните издания и онлайн медиите.

Обществените медии са изключени от налога.

Полският министър председател Матеуш Моравецки разяснява, че данъкът е част от европейски старания да се обложат с налог софтуерни колоси като Гугъл и Фейсбук , само че доста самостоятелни медии предизвестяват, че незаслужено ще бъдат наранени.

Моравецки сподели още, че това е " солидарна такса ", която ще " сътвори по-добри условия за развиване на медийната независимост " и ще помогне за финансиране на публичното опазване на здравето и културния бранш.

Но данъкът идва в миг, когато доста медии регистрират по-малко доходи от реклама поради пандемията от ковид.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР