Основните проблеми, които задълбочават антибиотичната резистентност у нас, са масовото

...
Основните проблеми, които задълбочават антибиотичната резистентност у нас, са масовото
Коментари Харесай

Болниците ползват само евтини антибиотици, а извън тях се пият безконтролно

Основните проблеми, които задълбочават антибиотичната устойчивост у нас, са всеобщото потребление на една група евтини антибиотици в лечебните заведения по стопански аргументи и безконтролната им приложимост отвън тях – било по лекарско наставление или поради самолечение. На този декор България продължава да изостава с приемането на своя Национален проект за деяние против антимикробната устойчивост. Това разясниха експерти във връзка Световната седмица, отдадена на осведомеността за антимикробна устойчивост.

Не можем да си позволим пандемията от Covid-19 да се трансформира в пандемия от антибиотична устойчивост, разяснява представителят на Световната здравна организация (СЗО) в България доктор Скендер Сила. Всяка година в Европейски Съюз умират 25 000 души от резистентни инфекции, които не се повлияват от антибиотичното лекуване, като СЗО дефинира антимикробната устойчивост като една от 10-те най-големи закани за човешкото здраве.

“Данните от литературата сега сочат, че единствено 8% от приетите в болница пациенти с COVID-19 се следи бактериална или гъбична зараза. Въпреки това 72% от пациентите са лекувани с антибиотични препарати. Тази процедура освен ще докара до непозволеното ползване на антибиотици в международен мащаб, само че ще докара до задълбочаване на казуса с устойчивостта ", заяви Сила.

Проблемът в лечебните заведения и отвън тях

Главният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев съобщи, че у нас проблемите са главно два. Кунчев изясни, че сега има взор главно върху приложението на антибиотиците в лечебните заведения, защото там може да се наблюдава какъв брой души са лекувани, с какви антибиотици и така нататък При лечебните заведения най-големият проблем е, че лекуват с най-евтините антибиотици по стопански аргументи. В резултат на това при една от групите антиботици България е преди всичко в Европа по устойчивост, като още по-обезпокоителното е, че разликата сред нас и вторите е 8 пъти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР