Основните притеснения на бизнеса в страната остават свързани с евентуалното

...
Основните притеснения на бизнеса в страната остават свързани с евентуалното
Коментари Харесай

Компании в България фалират все по-рядко

Основните терзания на бизнеса в страната остават свързани с възможното утежняване на икономическата среда, а измежду огромните провокации е дефицитът на качествена работна ръка, отбелязва шефът на " Кофас България " Милена Виденова

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Още по тематиката
Фалитите на компании не престават да понижават и през първото полугодие

Подобрението обаче не се дължи само на икономическия растеж, само че и в измененията в закона
6 юли 2016
Компаниите ще могат да се възползват от произвеждане по стабилизация при банкрут

Нотариусите ще пазят контракти за прекачване 10 години, с цел да се спрат измамите, с които се крадат компании
21 апр 2016
И през първото тримесечие банкрутите не престават да понижават

Спадът е с 26% по отношение на същия интервал на 2015 година и с 36% по отношение на 2014 година
6 апр 2016

35.6% по-малко компании са оповестени в неплатежоспособност през 2016 година по отношение на миналата. За полугодието свиването е с нови 30%.Фалитите в България понижават с рекордно висок % и към този момент гонят предкризисните равнища. С понижение от 36% за предходната година страната е с най-силен спад на влезлите в неплатежоспособност компании за целия район на Централна и Източна Европа, сочат данните на компанията за обезпечаване и ръководство на кредитен риск Coface. Свиването на банкрутите в страната продължава със мощен ритъм и през първото полугодие на 2017 година, а такива са и упованията за следващата година.

Броят на влизащите във банкрут компании в България се свива от години. Първата причина е в икономическото раздвижване - Брутният вътрешен продукт пораства, безработицата спада, кредитирането се усилва. Втората е локална специфичност - тук процедурите по неплатежоспособност са мудни и множеството кредитори ги заобикалят. Допреди години процедурата се ползваше недобросъвестно от компании длъжници, които фабрикуваха остарял дълг, несъстоятелността започваше с доста задна дата и по този начин събаряха обезпеченията на банките. Тази малка врата обаче беше затворена през 2013 година Трето, в случай че изключим двете затворили вериги " Пикадили " и " Карфур ", останалите по-едри сдружения в процедури по неплатежоспособност се родиха от банкрута на КТБ - това бяха длъжници на банката с пожелан от синдиците й банкрут.

Иначе в района множеството страни имат по-добра 2016 година - с двуцифрени темпове спадат банкрутите и в Румъния, Чехия, Словения и Словакия. Влошава се ситуацията в Унгария, Литва, Украйна и Сърбия.

Рекордно добре след рецесията

През 2016 година броят на сдруженията, оповестени в неплатежоспособност, в страната е намалял до 381 спрямо 592 година по-рано. В процентно изражение понижението е с 35.6%. За съпоставяне - за последната предкризисна година - 2008, броят на фирмите, оповестили неплатежоспособност, е 246, а на тези, влезнали в такава процедура – 280. Този индикатор надали ще бъде доближат тази година, само че в случай че наклонността продължи, евентуално следва достигането му.

Очакванията на анализаторите са темповете на понижение да се запазят постоянни и през 2017 година На фона на тези положителни резултати обаче през последните месеци се следи растеж в броя на фирмите, които по оценки на Coface са с доста висока степен на риск от изпадане в неплатежоспособност: търговия, строителство, превоз. Основните терзания на бизнеса в страната остават свързани с възможното утежняване на икономическата среда, а измежду водещите провокации пред активността им е и дефицитът на качествена работна ръка, отбелязва шефът на " Кофас България " Милена Виденова.

Регионални специфики

В обичайното си годишно изследване на несъстоятелността за ЦИЕ от Coface регистрират основни разлики в обстановката в обособените страни – в страни като Русия да вземем за пример, също както и в България, подобряването на стопанската система води със себе си спад на банкрутите, до момента в който в страни като Унгария и Литва се следят двуцифрени темпове на повишаване, които значително се дължат на дейната политика на страните по " пречистване " на пазара и затваряне на компании, които действително са в неплатежоспособност. Общо за района през 2016 година банкрутите са намалели с 6% (при спад от 14% за 2015 г.), което по калкулации на Coface в номинално изражение съставлява шест от всеки 1000 сдружения в ЦИЕ. Конкретно за България маркираните 381 сдружения в неплатежоспособност за миналата година съставляват 0.1% от всички действително извършващи стопанска активност към 400 хиляди компании в страната.

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Прогнозите на анализаторите като цяло са положителни, въпреки и с известно закъснение на темповете. Очакванията са през 2017 година спадът в несъстоятелностите в района да е с 3.9%, а през 2018 година – с 2.3%. Конкретно за България данните демонстрират, че през първото полугодие на 2017 година оповестените банкрути са намалели с 30% – до 171 (спрямо 245 година по-рано), а новооткритите производства по неплатежоспособност са с 10% по-малко спрямо първите шест месеца на 2016 година – надлежно 227 и 252 компании.

Потенциална заплаха

Новините не са единствено положителни: Coface засича значително повишение в броя на фирмите с доста висока степен на риск от неплатежоспособност – с 23.5%. В номинално изражение става дума за 64 хиляди сдружения (в съпоставяне с 51.8 хиляди през 2015 г.), което съставлява 16% от всички предприятия в страната. И по този индикатор най-сериозна е обстановката в браншове като търговията на едро и на дребно и дейностите с парцели, като високи равнища на компании в риск има и в браншове като ресторантьорството и сухопътния превоз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР