Основната роля и предимство на професионалното образование е да осигурява

...
Основната роля и предимство на професионалното образование е да осигурява
Коментари Харесай

Кадровата политика катастрофира! Младите няма работят това, което са учили


Основната роля и преимущество на професионалното обучение е да обезпечава директна връзка сред учащите и пазара на труда, написа Кмета.бг.

Института за пазарна стопанска система провежда проучване, обхващащо над 21 хиляди ученика, които ще се образоват в идващите пет години в специалности от определени шест бранша: селско стопанство, преработваща индустрия, строителство, превоз, хотелиерство и ресторантьорство и ИКТ. Резултатите демонстрират, че евентуално 10 хиляди от тях няма да работят това, за което за учили. Причината се крие главно в свиването на приема в специалности, свързани с преработващата индустрия, за сметка на уголемен банкет в специалности, ориентирани към специалности в региона на осведомителните и информационните технологии. Въпреки че това прави несъответствието още по-дълбоко, тази промяна не е безусловно и напълно отрицателна.
-->
Продължава образованието в специалности, които не се търсят на пазара на труда

Данните демонстрират огромната тежест на специалности и специалности, които на процедура не се търсят, само че запълват места – от една страна във към този момент остарели и излишно необятни специалности (например, в селскостопански дисциплини), а от друга, в такива със относително ниски разноски за образование (например, в хотелиерството и ресторантьорството).

Регионите се показват различно 

Данните на регионално равнище дават още по-ясна визия за сходството на професионалното обучение и профила на стопанската система. Първото място на София (столица) е обусловено от високия дял както на учащите се за ППК, по този начин и на заети в ИКТ бранша, и дружно с това – на ниският дял на учащите и заетите в селското стопанство. Последното място на област Ловеч се дължи на това, че е региона с най-голям дял на учащите се в специалности, ориентирани към  сектора на хотелиерството и ресторантьорството (почти двойно повече от междинния дял в страната) при относително невисок дял на наетите в тази икономическа активност в региона.

Нужно е гъвкаво обучение и дуално обучение 

Негативните резултати от несъответствията сред това, което се учи, и профила на стопанската система могат да се понижат посредством по-общо обучение в учебна среда за сметка на характерно образование по специалности за цялостния курс на обучение. Така да вземем за пример мощно профилираните предмети още от началните курсове на професионалното обучение биха могли да се заместят в някаква степен от езикови и софтуерни образования, както и от придобиване на меки умения, които усилват възможностите за претовареност.

Професионалното насочване би трябвало да стане наложително

Важен аспект в професионалното обучение и образование е и продължаващото разширение на обсега на дуалното образование. Обучението посредством работа още в учебно заведение също ще увеличи заетостта и привлекателността на професионалното обучение поради по-силните на практика умения (съответно по-ниската нужда от образование при начало на трудовата кариера при първия шеф след довеждане докрай на приблизително образование) и опцията за оставане на работа на мястото на образованието.

В същото време повсеместното използване на дуалното обучение естествено ще увеличи сходството сред предлаганите специалности и профила на стопанската система на локално равнище. Този метод би трябвало да бъде допълнен от опция за трансфер сред специалности, както и от наложително професионално насочване на учениците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР