Основната причина за засушаването в Северното полукълбо е феноменът Ла

...
Основната причина за засушаването в Северното полукълбо е феноменът Ла
Коментари Харесай

Сушата добавя нов натиск върху световната икономика

Основната причина за засушаването в Северното полукълбо е феноменът " Ла Ниня ", чийто резултат продължава към този момент втора година

Засушаването в Северното полукълбо, което засегна съществено от фермите в Съединени американски щати до водните пътища в Европа и Китай, прибавя нов напън върху веригите на доставка, цените на храните и на силата и като цяло върху световната стопанска система, която така и така е напрегнат, написа в разбор The Wall Street Journal, предава.

Европа е наранена от най-сериозната суша за последните 500 години - отдръпването на реките извади на показ призрачни в миналото населявани места и постройки, които притеглят интереса на туристите, само че засегна тежко селското стопанство, промишлеността, производството на електрическа енергия, превоза и други съществени стопански браншове.

Горещините и неналичието на превалявания ще понижи с към 1/3 реколтата от маслини в Испания. Ниските равнища на реките Рейн и По - съществени търговски пътища, карат производителите да съкращават доставките, в това число и на въглища, които в този момент са основни за Европа на фона на лимитираните доставки на съветски природен газ. Ниското равнище на реките понижава производството на електрическа енергия от водните централи, а високата температура на водите лимитира и нуклеарните централи, употребяващи реките за изстудяване. Това води до спомагателен напън върху цените на електрическата енергия в Европа, които така и така са рекордни в последните месеци.

Ниското равнище на Рейн разреши навлизането на морска вода в системата от шлюзове в Нидерландия. Тя попадна в резервоари, употребявани нормално за питейни потребности и напояване.

В Китай отчитат най-дългата гореща вълна откогато се води статистика - 1961 година. Нивото на най-дългата река в Китай Яндзъ, която е и от сериозно значение за производството на електрическа енергия, превоза и търговията, е рекордно ниско. Липсата на вода и обвързваните с това проблеми във връзка с доставките на електрическа енергия към този момент затвори редица предприятия в страната, в това число и на Apple, Foxconn, Volkswagen и Toyota. Tesla помоли за гаранции от управляващите в Шанхай, че електрозахранването на техните снабдители няма да бъде прекратено.

В централните и югозападните елементи на Китай сушата визира тежко шест провинции, които дружно осигуриха към 1/4 от производството на пшеница през 2021 година.

Сред съществено потърпевшите от сушата е провинция Съчуан, която разчита доста на водните запаси за производството и на електрическа енергия. В същото време високите температури усилиха търсенето на електрическа енергия поради пуснатите климатици. Това заплашва стабилността на енергийната система в провинцията.

В западните щати на Съединени американски щати сушата действително стартира още преди две десетилетия и специалисти показват, че това е най-сериозният интервал на засушаване от 1200 години насам. Липсата на превалявания в планинската верига Сиера Невада понижи водните ресурси в един от селскостопанските райони на Съединени американски щати - Калифорния. Реколтата от памук да вземем за пример е с 40% по-ниска от предстоящото. Големи площи селскостопанска земя в щата са останали пустеещи през тази година поради неналичието на напояване.

Европейските и американските климатолози изясняват сушата с негативните резултати от " Ла Ниня ", които пък се усилват от климатичните промени. Обикновено феноменът въздейства върху климата в продължение на сред 9 и 12 месеца. Но този път резултатът продължава към този момент втора година и климатолозите чакат края му едвам напролет на 2023 година.

Според организациите за кредитен рейтинг обаче рецесията за селското стопанство, производството и туризма ще продължи за по-дълъг интервал.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР