Основната причина за провалената сделка за купуването на футболния клуб

...
Основната причина за провалената сделка за купуването на футболния клуб
Коментари Харесай

Сделката за Левски е пропаднала заради закона Магнитски

Основната причина за провалената договорка за пазаруването на футболния клуб " Левски " е дългът към някогашния притежател на тима Васил Божков, който е под глобата на закона " Магнитски ", а и неотдавна му е наложено сходно наказване и от Англия. Това стана ясно от думите на сръбския предприемач Драган Шолак. Собственикът на " Юнайтед груп ", който има у нас " Виваком " и " Нова Броудкастинг груп ", преговаряше за закупуването на " Левски ", само че на 13 февруари изненадващо излезе с изказване, че договорка няма да има.

Още тогава в изказване Шолак загатна, че точно задълженията са основната спънка за завършване на договарянията. А в този момент пред " Капитал " влезе в по-голяма конкретика, без да загатва поименно Васил Божков, само че красноречиво намеквайки точно за отговорностите на клуба към него.

" Вложихме доста финансови средства за привличане на специалисти, правене на разбор и намиране на решение, с което да реализираме това. Но за жалост не успяхме, поради големия дълг и неприятната конструкция на дълга, част от който е под интернационалните наказания (б.ред. - точно Васил Божков е глобен от Съединени американски щати по закона " Магнитски " ). Опитахме се да намерим вярното решение от правна позиция, само че установихме, че такова решение не може да се откри. Невъзможно е да се влага в клуба при такива условия ", разяснява Шолак. Интересното е, че оповестеният отвод от договорката за " Левски " идва 3 дни, откакто и Англия наложи наказания на Васил Божков. А Шолак и неговите компании имат сериозен бизнес на Острова, като сърбинът е притежател и на футболния " Саутхемптън ".

В момента не е обществено оповестено какъв брой са отговорностите на " Левски " към Божков и фирмите му. През януари 2021 година членът на Надзорния съвет на клуба - финансистът Петър Ганев, разгласи, че сумата е към 6 млн. лева Според " Капитал " обаче задълженията възлизат общо на към 15 млн. лева - 7 млн. лева към компанията на Божков " Национална лотария " и 8 млн. за градежа на бранш А (б.ред. - този дълг Божков изкупи по време на своето ръководство в клуба).

Самият Божков не одобри това мнение на Шолак. " Още преди съм казвал, че няма да диря пари от " Левски ". Не съм взел участие в договаряния със " Спорт репъблик " (б.ред. - дъщерна на " Юнайтед груп " компания). Ако Национална агенция за приходите е търсила нещо от " Левски " от името на запорираните сдружения, то това не идва от мен. Тези, които най-вече плачат сега, трябваше да мислят повече преди време ", разяснява предприемачът пред " Капитал ".

Отделно " Левски " дължи 11.5 млн. лева към Национална агенция за приходите. По думите на изпълнителния шеф на клуба Ивайло Ивков от " Юнайтед груп " са имали желание да покрият 7 млн. лева от това обвързване преди да се откажат от договорката за закупуването. По-късно Ивков разгласи по адрес на договарящите: " Техните висши управления и най-много господин Шолак подходиха лековато и с пренебрежение към нашия клуб. "

Шолак обаче изрази противоречие с Ивков: " Не мога да приема обвиняването на изпълнителния шеф на " Левски ", че не сме подходили задоволително съществено към договорката. Подходихме към тази договорка с цялото належащо внимание и професионализъм, положихме доста старания, в това число да подкрепим финансово клуба. Нещо повече, компании, част от " Юнайтед груп " са подкрепяли и не престават да поддържат ФК Левски даже и сега. Един образец даже беше представен от изпълнителния шеф на " Левски " (б.ред. - има се поради покриването на част от разноските от лагера на тима в Дубай от страна на " Нова Броудкастинг груп " ). "

Собственикът на " Юнайтед груп " също по този начин се изрече скептично по отношение на опцията някой различен да договаря за закупуването на клуба. " В актуалната обстановка " Левски " не би бил капиталова цел за нито един сериозен интернационален вложител ", разяснява Шолак.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР