Основната опозиционна партия в Турция поиска анулиране на миналогодишните национални

...
Основната опозиционна партия в Турция поиска анулиране на миналогодишните национални
Коментари Харесай

Турската опозиция поиска да се анулират изборите, които бетонираха властта на Ердоган

Основната опозиционна партия в Турция изиска отменяне на миналогодишните национални избори, както и на задачите локални избори в Истанбул през март.

Това се случи два дни, откакто централната изборна комисия на страната се съгласи с настояването на ръководещата Партия на справедливостта и развиването отначало да се организира единствено вота за кмет на Истанбул, който бе извоюван от опозицията.

Президентът Реджеп Ердоган водеше яростна и нападателна акция, заплашвайки турците с тероризъм и наричайки гласуването " въпрос на живот и гибел ". Въпреки това консервативната му партия загуби Анкара, Истанбул и огромните развиване градове по западното крайбрежие.

На 31 март гласоподавателите гласоподаваха за четири разнообразни типа локална власт - кметове, регионални админи, общински препоръки и други локални чиновници. От всички тях обаче комисията анулира единствено вота в Истанбул, където партията на Ердоган загуби.

Сега Републиканската национална партия (CHP) изиска да бъдат анулирани всичките четири гласувания в Истанбул.

Нещо повече - тя подаде молба за отменяне и на миналогодишните президентски и общи избори, с претекста, че тогава е имало същите нарушавания. На тях Ердоган бетонира властта си, започвайки нов президентски мандат, само че с разнообразни пълномощия - той към този момент може да ръководи с укази, назначава кабинета, високопоставени магистрати и вицепрезиденти. Отговаря за бюджета, вкарва изключително състояние, разпуска Народното събрание и има по-голяма власт над армията. На доктрина има право на два мандата, на процедура - незнайно на какъв брой. Постът на премиера беше премахнат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР