Основна сграда на Стопанската академия в Свищов пропада заради движение

...
Основна сграда на Стопанската академия в Свищов пропада заради движение
Коментари Харесай

Бедствие! Пропада сградата на Стопанската академия в Свищов

Основна постройка на Стопанската академия в Свищов пропада поради придвижване на земните пластове. Сградата към този момент е със запечатани аудитории и кабинети, защото се нуждае от незабавно подсилване и ремонт, които ще възлязат на към 2 млн. лв., написа " Телеграф ".

Академията няма нужните пари и търси помощ от страната. Корпусът е строен преди близо 4 десетилетия, само че основите му са върху льосови плочи, което води до придвижване на земните пластове. Огромни пукнатини зеят рисково по фасадата, както и в аудитории и кабинети. Екип на УАСГ към този момент е направил проучване и е излязъл със мнение, заяви dariknews.bg.

" Имаме от няколко години проблем, и то с главната ни образователна постройка, това е факултетският корпус - една част от нея, а точно северната част. Проблемът се задълбочава и още през 2019 година поканихме екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които направиха проучване и груба оценка “, заяви ректорът на Стопанска академия проф. Марияна Божинова.

Според нея ремонтът ще коства към милион и двеста хиляди лв., които в днешно време поради инфлацията могат да стигнат и до два милиона.През седмицата се чака на проучване да пристигна и екип от Минно-геоложкия университет в София.

„ Смятаме, че казусът е почвата под постройката - свлачище и подпочвени води по този начин, че те ще обследват и почвата. Аз предизвиках среща с министъра на образованието и науката учен Николай Денков.Той прояви схващане и пое ангажимент Министерството да финансира ремонт, откакто изпратим писмо с техническата документи ", добави проф. Божинова.С казуса са се заели и великотърновски депутати, които също ще търсят финансова поддръжка от МОН.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР