Основен ремонт на Дома за стари хора Гергана“ подготвя Община

...
Основен ремонт на Дома за стари хора Гергана“ подготвя Община
Коментари Харесай

Ремонтират Дома за стари хора „Гергана“ във Варна

Основен ремонт на Дома за остарели хора „ Гергана “ приготвя Община Варна. За финансиране на строителните действия и доставката на съоръжение и обзавеждане локалната администрация ще разчита на безплатна помощ от Механизма за възобновяване и резистентност. Това стана ясно на днешното съвещание на ПК „ Социални действия и жилищна политика “, на което съветниците дадоха зелена светлина за кандидатстване.

Дом „ Гергана “ е един от 82-та старешки дома в страната, които ще бъдат реконструирани, с цел да обезпечат по-качествени грижи и по-добри условия за живот на възрастните хора. Бюджетът на мярката е 189,8 млн. лева От тях 161,5 млн. лева са обезпечени по Механизма за възобновяване и резистентност, а 28,2 млн. лева са национално съфинансиране. Минималният размер на безплатно финансиране за един план е 50 000 лева Максималният не е избран, само че следва да бъде съгласуван с нуждата от ремонт, съоръжение и потенциал на сградния фонд на съответния дом. Проектните действия могат да се дават до 24 месеца и би трябвало да приключат до 31 декември 2025 година, стана ясно на съвещанието.

По плановете ще бъдат подкрепени всевъзможни строителни действия, в това число ново строителство – създаване, както и продължение, реконструиране и преструктуриране на пространства. Предвидени са също действия за възстановяване достъпа за хора с увреждания, както и ограничения за енергийна успеваемост. Допустимо е и инсталиране върху постройката или непосредственост до нея на фотоволтаична апаратура с мощ 30kW. Съобразно размера на постройката е допустимо да се инсталира апаратура с по-висока мощ с оглед обезпечаването на личните потребности от енергопотребление.

Съветниците дадоха също единодушието си 225 души да получат еднократни обществени помощи, обезпечени от общинския бюджет. Гласуваните средства са в размер на общо 55 550 лева, като сумите варират сред 200 и 400 лв.. Те се дават за покриване на случайно зародили витални, просветителни и комунално-битови потребности. Молбите на 8 души бяха отхвърлени, защото не дават отговор на условията за разпределяне на финансовата помощ.

На днешното съвещание беше утвърдено и предложение на кмета Иван Портних за планирането в община Варна на обществените услуги на общинско и регионално равнище, които се финансират напълно или отчасти от държавния бюджет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР