Изложбата Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“ ще бъде

...
Изложбата Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“ ще бъде
Коментари Харесай

Разходка из „Стария Бургас през погледа на д-р Мелконян“

Изложбата „ Старият Бургас през погледа на доктор Мелконян “ ще бъде открита на 15 май в Етнографския музей. Тя ще запознае посетителите с отличителни места, събития и хора в града във времето от 1930 до 1945 година. Множество запомянщи се моменти от тогавашния живот ще бъдат изложени – както цитати от ръкописа на доктор Мъгърдич Степан Мелконян, по този начин и фотоси, документи и експонати от фонда на бургаския музей, от фамилните и персонални архиви на бургазлии и от наследниците на доктора.

Изложбата споделя и за самия Мъгърдич Мелконян – арменец, роден в Бургас през януари 1922 година, обущар, доктор, който в детайли и съзнателно, методично и с обич е описал Бургас в предишното. „ Желанието ми е след прочитането да се яви допустимо най-живата картина на действителността... “ – е споделил той.

Д-р Мелконян е редактирал и преписал собственоръчно спомените си четиринадесет пъти. Два от ръкописите са предоставени персонално от него на отдел „ Етнография “ и на отдел „ История “ при Регионалния исторически музей в Бургас.

Изложбата е част от едноименен план на Регионален исторически музей – Бургас, утвърден и финансиран от Министерството на културата.

Официалното показване и на книгата – ръкопис, който музеят ще издаде следва през месец юни тази година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР