Цивилен икономист без никакъв военен опит. Това е Андрей Белоусов

...
Цивилен икономист без никакъв военен опит. Това е Андрей Белоусов
Коментари Харесай

Цивилен икономист без военен опит поема министерство на отбраната в Русия

Цивилен икономист без никакъв боен опит. Това е Андрей Белоусов - препоръчаният от Владимир Путин за нов министър на защитата на Русия. Агенция ТАСС разгласява публикация, в която показва в резюме биографията на някогашния вицепремиер на страната. Зодия Риби – той е роден на 17 март 1959 година в Москва. Баща му Рем Белоусов също е икономист, а майка му – химик.

Белоусов приключва с отличие Икономическия факултет на Московския държавен университет " Ломоносов " със компетентност " Кибернетика ". Притежава докторска степен по стопанска система. От 2000 година до 2006 година е общоприет шеф на Центъра за макроикономически разбори и краткосрочно прогнозиране и в същото време е консултант на свободна процедура на ръководителите на държавните управления на Руската федерация. До 2010 година си сътрудничи с Центъра за стратегически проучвания при правенето на програмата за развиване на Русия.

От 6 февруари 2006 година до 17 юли 2008 година е заместник-министър на икономическото развиване и търговията на Руската федерация.
В интервала 2008-2012 година е шеф на Департамента по стопанска система и финанси на Службата на съветското държавно управление.

От 21 май 2012 година до 24 юни 2013 година е министър на икономическото развиване на Руската федерация в държавното управление на Дмитрий Медведев. Бил е шеф на Русия в Европейската банка за възобновяване и развиване и заместник-управител на Международната банка за възобновяване и развиване.

На 24 юни 2013 година се причислява към администрацията на президента на Руската федерация, където до 21 януари 2020 година е асистент на президента Владимир Путин по икономическите въпроси. От 17 юни 2015 година до 29 септември 2018 година е ръководител на Съвета на шефовете на нефтената компания " Роснефт ".

От 21 януари 2020 година извършва длъжността първи заместител министър-председател Мишустин. От 30 април до 19 май 2020 година е изпълняващ длъжността началник на държавното управление. В първото държавно управление на Мишустин отговорностите на Андрей Белоусов включваха създаването на главните посоки на социално-икономическото развиване на страната, съгласуване на работата за реализиране на националните цели за развиване на Русия и осъществяване на националните планове, въпроси на единната финансова, кредитна и парична политика, контролиране на финансовите пазари.

Той контролираше активността на институциите за развиване, осъществяването на капиталови планове, държавното контролиране в региона на интелектуалната благосъстоятелност, външноикономическата активност, митническото и тарифното контролиране, присъединяване на Русия в СТО.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР