Основателят на компанията за електронна търговия Джак Ма. Alibaba Group

...
Основателят на компанията за електронна търговия Джак Ма. Alibaba Group
Коментари Харесай

Alibaba ще търси 20 млрд. долара чрез второ листване в Хонконг

Основателят на компанията за електронна търговия Джак Ма.

Alibaba Group обмисля да набере 20 милиарда $ посредством второ листване на борсата в Хонконг, откакто през 2014 година направи рекорден дебют в Ню Йорк и си обезпечи 25 милиарда $. По този метод основаната от Джак Ма най-голяма компания в Китай ще даде опция на локалните вложители да насочат средства към нея в миг на високо напрежение в връзките сред Пекин и Вашингтон. Това оповестяват Bloomberg и Reuters, като се базират на източници с знания по тематиката. Според тях съперникът на Amazon в областта на електронната търговия работи с финансови съветници за плануваното обществено предложение. Източниците означават, че доста детайлности към момента не са ясни, в това число крайният плануван размер за IPO-то.

Кратък период

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Alibaba има за цел да подаде поръчка за листване през втората половина на годината. Един от източниците твърди, че по този метод компанията на Джак Ма се стреми да разнообрази каналите за финансиране и да усили ликвидността. Плановете обаче могат да претърпят промени, отбелязва той. Ако евентуалната договорка се реализира, тя ще се конкурира с най-успешното обществено предложение в Хонконг - на AIA Group през 2010 година

Намерението на компанията идва на фона на възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай, както и глобите, наложени от Вашингтон на Huawei. Тази година колосът в областта на поточни игри Douyu International отсрочи листването си поради пазарната волатилност, породена от комерсиалната война.

Докато консултанти и други, близки до договорката, омаловажават комерсиалната война за този ход на китайската компания, анализатори настояват, че този подтекст не може да бъде подценен.

" Решението е частично политическо, изключително заради тайминга ", споделя Дейвид Дай от Bernstein. " Друга част от договорката е поради евентуално по-добра оценка на пазара в Хонконг ".

Според Хао Хон от BOCOM International китайските компании, чийто акции се търгуват в Съединени американски щати, би трябвало да приготвят проект за непредвидени обстановки. " Като се има поради, че множеството от вложителите в Alibaba са в Азия, има смисъл компанията да се приближи до тях и да им даде опция да търгуват в една и съща часова зона. ", отбелязва той

Миналата седмица китайският производител на чипове SMIC съобщи, че смъква акциите си от борсата в Ню Йорк и ги насочва към тази в Хонконг.

Без коментар

Alibaba отхвърли да разяснява тематиката. Търгуваните в Ню Йорк акции на групата са изгубили над 21% от началото на годината, само че все пак с пазарна оценка от към 400 милиарда $ компанията продължава да е измежду 10-те най-големи обществено търгувани в света.

Компанията се разрасна на фона на растящата китайска онлайн търговия дружно с все по-богатата междинна класа. Сега обаче се затруднява да поддържа растежа, защото втората международна стопанска система продължава да се забавя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР