Основателите на успешни стартъпи са много по-възрастни от стереотипа на

...
Основателите на успешни стартъпи са много по-възрастни от стереотипа на
Коментари Харесай

„Старчета“ разбиват стереотипа за предприемач

Основателите на сполучливи стартъпи са доста по-възрастни от стандарта на Силициевата котловина

По-възрастните бизнесмени се оказват по-успешни при пускане на бизнес, откри проучване

Съществува типичен стандарт на бизнесмена в Силициевата котловина: компютърен познавач, съвсем несъмнено мъж, упорит и най-много млад – доста млад. Основатели, носени на крилата на медиите, като Бил Гейтс, Стив Джобс и Марк Зукърберг, са почнали личен бизнес в своите тийнейджърски години, а репутацията им се е популяризирала необятно в цялата промишленост.

Но в този момент група откриватели направиха задълбочено изследване на началната възраст на създателите на започващи компании с висок напредък, с цел да открият, че този стандарт просто не дава отговор на действителната обстановка, оповестява TechCrunch. В отчет на „ Националното бюро за стопански проучвания “ Пиер Асуле, Бенджамин Джоунс, Джанил Ким и Хавиер Миранда свързват голям брой административни данни, с цел да изследват възрастта на създателите на нов бизнес и по-специално на ефикасните започващи компании.

Именно административните набори от данни са „ златният стандарт “ на данните, защото за разлика от изследванията или други статистически способи за проучвания, те обгръщат всички субекти, подлежащи на разглеждане. Това, което откривателите разкрили, е, че междинната възраст на стартъп бизнесмена е към 41,9 години – измежду всички компании, които наемат най-малко един чиновник. А измежду първите 0,1 % от започващи компании с най-голям напредък, междинната възраст се повишава до 45 години все още на учредяване на компанията.

Изследователите разделят общността на създателите на компании по редица индикатори, включително местонахождение и промишленост. Те откриват дребни разлики в резултатите сред подкатегориите, като в доста случаи дефиницията на подкатегорията фактически усилва междинната възраст. Например, промишлености като петрол и газ могат да имат междинна възраст на създателя 51,4 години. Единствената категория, в която междинната възраст на бизнесмените пада под 40 години, е когато компанията има поддръжка от фондове за рисков капитал (VC-backed) – в Ню Йорк, да вземем за пример, междинната възраст на създателите на такива компании е 38,7 години.
още по тематиката
Един забавен резултат от проучването е, че по-възрастните бизнесмени се показват по-добре при пускане на бизнес. Например, 1700-те създатели на най-бързо разрастващите се нови американски компании (1 на 1000) са имали междинна възраст 45,0 години, спрямо 43,7 за топ 1% и 42,1 за топ 5%, сочи изследването.

Всъщност, освен, че по-възрастните бизнесмени са по-успешни, само че по-младите създатели са по-малко сполучливи. Като цяло, по-младите учредители наподобяват в мощно неравностойно състояние при основаване на най-бързо разрастващите се компании, означават създателите на проучването. Една от аргументите, настояват те, е, че по-възрастните създатели имат повече години опит в своята промишленост.

Тези резултати повдигат сериозен въпрос: Ако в действителност най-успешните инициативи се правят от бизнесмени приблизително на 40 години, за какво тогава венчърните фондове се концентрират най-вече върху по-младите създатели, които статистически са по-неуспешни?

Според създателите на отчета, повода за това събитие може би се дължи на обстоятелството, че по-младите създатели имат по-голяма потребност от външно финансиране на ранен стадий, до момента в който по-възрастните към този момент са построили връзки, мрежи и персонално благосъстояние, с цел да финансират своето начинание. Венчърните капиталисти нямат достъп до тези покупко-продажби и се насочват към инициативи, които евентуално биха могли да финансират.

Но може би има и друга причина: Рисковите капиталисти разчитат на стандарти, които не подхождат на данните за триумф при пускане на бизнес, разяснява TechCrunch. Така, както по-възрастните създатели са подценявани от екосистемата, по същия метод дамите и представители на малцинствата се борят с предубеждения в Силициевата котловина. Всъщност, не става дума за това, което изграждате, а по какъв начин изглеждате при построяването му…
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР