Оскарите са близо - 90-ата юбилейна церемония по раздаване на

...
Оскарите са близо - 90-ата юбилейна церемония по раздаване на
Коментари Харесай

Оскари 2018: Знаете ли че...

Оскарите са близо - 90-ата юбилейна гала по разпределяне на най-престижната кинонаграда ще се случи на 4 март в " Долби Тиатър " в Холивуд .

Вероятно някои си спомнят, че преди да стане " Долби ", залата носеше именитото име " Кодак ". С навлизането на цифровата епоха обаче бизнесът на пионера в производството на фотографска лента банкрутира и мястото, което е било издигнато особено за церемонията, към този момент носи името " Долби ".

Първата гала по разпределяне на златната статуетка на това място се е случила през 2002 година Първата гала на Оскарите по принцип е през далечната 1929 година в " Холивуд Рузвелд Хотел ". На формалната вечеря са участвали към 270 души.

Ето още любопитни обстоятелства за най-престижната премия в киноиндустрията:

Уолт Дисни е печелил премията най-вече пъти - той има 22 статуетки и цели 59 номинации.

 Уолт Дисни

Уолт Дисни

Филмите с най-вече статуетки - по 11, са " Титаник ", " Властелинът на пръстените: Завръщането на краля " и " Бен Хур ".

Боб Хоуп е бил водещ на церемонията 19 пъти, което го прави и най-честият в историята на Оскарите. Тазгодишният водещ още веднъж ще бъде Джими Кимъл.

 Снимка 220798

Продължението на " Кръстникът " от 1974 година е единствената втора част, която печели Оскар за най-хубав филм. Марлон Брандо и Робърт де Ниро са записани в историята и със статуетката за изиграването на еднакъв екранен облик.

 Снимка 298259

Най-младият артист, който печели премията за основна роля, е 29-годишният Ейдриън Броуди за " Пианистът " (2002).

На 76-години Хенри Фонда става най-възрастният артист, печелил Оскар за основна роля за " Край златното езеро " (1981).

 Джак Никълсън
Джак Никълсън

Джак Никълсън е най-номинираният мъж измежду актьорите - цели 12 пъти. Печели за " Полет над кукувиче гнездо " и за " Колкото толкоз ". Има Оскар и за най-хубава поддържаща мъжка роля през 1983 година за кино лентата " Думи на любов ".

С най-вече номининации измежду актрисите е Мерил Стрийп . Тя е номинирана към този момент 21 пъти, в това число и тази година за " Вестник на властта ". Печели статуетката за най-хубава актриса в основна роля за филмите " Изборът на Софи " (1983) и " Желязната лейди " (2012), както и за поддържаща роля в " Крамър против Крамър ".

 Мерил Стрийп

Мерил Стрийп

Хийт Леджър и Питър Финч са актьорите, получавали Оскар посмъртно за функциите си в " Черният рицар " (2008) и " Мрежата " (1976).

Лайза Минели взима статуетката за най-хубава актриса за " Кабаре " (1972), с което става единственият актьор с Оскар, чийто родители също са носители на премията. Майка й е Джуди Гарланд, която получава почетен Оскар през 1939 година, а татко й е Винсънт Минели - режисьор, който получава премията за " Джиджи " през 1958 година

Най-младият притежател на Оскар е Тейтъм О`Нийл , която печели статуетката за най-хубава поддържаща роля за " Хартиена луна " (1973), когато е едвам на 10-годишна възраст.

Кристофър Плъмър е най-възрастният артист, който печели статуетката за поддържаща роля за " Новаци " (2010). Любопитен факт е, че тази година той може да усъвършенства личния си връх, защото е номиниран за " Всички пари на света " на Ридли Скот.

Легендарният Алфред Хичкок е номиниран за Оскар за най-хубав режисьор пет пъти, само че не печели статуетката нито един път.

Кейт Бланшет е единствената актриса, която взима Оскар за ролята си на друга призьорка - статуетката й носи превъплъщението в Катрин Хепбърн в лентата " Авиаторът " (2004).

 Снимка 221287

Сидни Поатие е първият афроамерикански артист с Оскар за основна мъжка роля. Това се случва през 1964 година

Холи Бери е първата афроамериканска актриса, която печели оценката за основна женска роля през 2002 година за " Балът на чудовищата ".

Статуетката Оскар е висока 34 сантиметра и тежи 3.5 кг.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР