Осиновителите на безстопанствени кучета в Каварна ще бъдат финансово стимулирани

...
Осиновителите на безстопанствени кучета в Каварна ще бъдат финансово стимулирани
Коментари Харесай

Осиновителите на безстопанствени кучета в Каварна ще бъдат финансово стимулирани

Осиновителите на безстопанствени кучета в Каварна ще бъдат финансово подтиквани с по 100 лв. на година, оповестяват от пресцентъра на общината за препоръчаната мярка от кмета Елена Балтаджиева.

Необходимите средства ще бъдат обезпечавани от постъпващите такси в бюджета за владение на куче, които могат да се изразходват само за понижаване на популацията на безстопанствените животни.

Всеки жител, поискал да осинови към този момент кастрирано и маркирано куче, ще може да го отглежда след подписан контракт, допълват от общината. С въвеждането на финансовия тласък кметът счита, че броят на уличните кучета ще бъде понижен като поетапно ще бъде открит непрекъснат дом за всяко обработено животно. Ще се насърчи и хуманното развъждане на безстопанствените кучета съгласно Закона за отбрана на животните и Закона за ветеринарномедицинската активност.

Осиновени са близо 20% от хванатите безстопанствени кучета в страната за 2019 година

Общинската стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета до момента не е постигнала основни резултати като жителите демонстрират слаба интензивност за осиновяването им.

Уличните кучета и в Каварна основават заплаха от преместване на заразни и паразитни заболявания, набези над хора и дискомфорт от шума, както и замърсявания на околната среда, разясняват от общината. Предложението на Елена Балтаджиева за финансово стимулиране на осиновителите ще бъде разисквано на идното съвещание на общинския съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР