Ощетяването на бюджета с 550 млн. лв., твърденията на Васил

...
Ощетяването на бюджета с 550 млн. лв., твърденията на Васил
Коментари Харесай

Кирил Петков изнесе съмнителни факти за Владислав Горанов

Ощетяването на бюджета с 550 млн. лева, изказванията на Васил Божков, че е дал 60 млн. лева за подкупи при правитетелството на ГЕРБ и отчет на одитната организация, следена по това време от някогашния финансов министър Владислав Горанов, съгласно който в доста общини над 90% от публичните поръчки са се възлагали единствено на един реализатор.

Така министър председателят Кирил Петков заключи казаното от него пред Софийска градска прокуратура, която го разпитва през днешния ден близо три часа. Разпитът е във връзка следствие за вероятно изнудване на Васил Божков от някогашния министър председател Бойко Борисов и Горанов.

" Обясних в елементи, че има няколко неща, които мен персонално ме тормозят - отчетът на АДФИ, съгласно който има ощетяване на бюджета за над 550 млн. лева На база, че Васил Божков не е платил средствата, които е трябвало да заплати, бюджетът е ощетен.

От друга страна, в случай че се окаже вярна неговата информация, че е дал 60 млн. лева под формата на рушвет и пари против изнудване, тези два обстоятелството мен персонално като министър-председател ме тормозят ", сподели Петков.

И добави, че съгласно третия отчет, който е бил формиран от Министерството на финансите, от който е станало известно, че одитната организация, следена по това време от Владислав Горанов като финансов министър и която би трябвало да одитира всички евросредства, " по някакъв метод е проспала или не е видяла, че в доста от общините доста от публичните поръчки са се провели по този начин, че има над 90% централизация със единствено един реализатор на европроекти ".

" Тези три обстоятелството дружно мен персонално доста ме тормозят ", сподели Петков.

И посочи, че връзката сред тези три обстоятелството е Горанов, който е бил виновното лице.

Това е второ явяване на Петков като очевидец. Първият разпит беше извършен от проверяващ служител на реда, който, съгласно прокуратурата, се явява незапознат орган, т.е. няма правна стойност. На същото съображение предходната седмица наново бяха разпитани някогашният министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и пиарът на кабинета " Борисов " Севделина Арнаудова.

На 17 март тримата бяха арестувани за 24 часа, само че по-късно бяха освободени без повдигнати обвинявания. Държавното обвиняване пое следствието по делото, като разгласи, че Главна дирекция " Национална полиция " е надскочила пълномощията си, образувайки досъдебно произвеждане и провеждайки разпити. Още тогава от прокуратурата оповестиха, че ще повторят осъществените разпити, с цел да бъдат те законно извършени.

На въпрос какво чака от Висшия правосъден съвет (ВСС) по отношение на настояването на министъра на правораздаването Надежда Йорданова да бъде отхвърлен от служба основния прокурор Иван Гешев, той отговори, че като министър председател нямал доверие на Гешев.

" Много бих се радвал Висш съдебен съвет да си свърши работата и да прегледа деликатно причините на министъра на правораздаването, тъй като за мен те ясно демонстрират, че този основен прокурор би трябвало да си даде оставката или да бъде отхвърлен ", съобщи Петков.Ге
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР