Още в началото на годината бюджетът на държавата отчита огромен

...
Още в началото на годината бюджетът на държавата отчита огромен
Коментари Харесай

И тази година бюджетът тръгва с огромен излишък

Още при започване на годината бюджетът на страната регистрира голям остатък. За първите два месеца той е съвсем 1.5 милиарда лева, демонстрират данните на Министерството на финансите.  

По закон бюджетът за 2020 година е плануван да излезе на нула, т.е. без превишение или недостиг. Трупането на остатък през по-голямата част от годината и скоростното му харчене през декември за противоречиви и непредвидени планове, е запазена марка за ръководството на ГЕРБ даже и в годините, когато бюджетът е гласуван с недостиг. Заради тази своя политика кабинетът на Бойко Борисов е мощно подложен на критика от опозицията, че по този метод заобикаля Народното събрание при решаването на значими държавни вложения.
През предходната година само покупката на американските изтребители за 2.4 милиарда лева бе препоръчана за утвърждение от Народното събрание, и то тъй като се постановяваше актуализация на бюджета. Огромната инвестиция от над 1.3 милиарда лева за довършването на автомагистрала " Хемус ", да вземем за пример, бе отпусната еднолично от кабинета на държавното сдружение " Автомагистрали ", което има карт бланш да наема подизпълнители без търг и конкурс.

Към края на февруари в хазната са влезнали 7.497 милиарда лева, което е 16% от плануваното, демонстрира още статистиката на МФ. Спрямо февруари м.г. постъпленията са с 277.8 млн. лева повече. Ръст има както при налозите, по този начин и при безвъзмездните помощи по европейските стратегии, сочат предварителните данни за февруари.
В същото време направените разноски са за  6.001 милиарда лева, което е 12.8% от плануваното и 295 млн. лева повече от същия месец на 2019 година - поради нарастнали разноски за прехрана и заплати на държавни и общински чиновници, както и поради по-големи финансови разноски, показват от финансовото министерство. Подробни данни за осъществяването на бюджета към края на февруари обаче, ще се появят след месец.

Още през януари фискалният запас е запълнен и още веднъж е надхвърлил 10 милиарда лева През декември 2019 година фискалният запас бе паднал до 8.8 милиарда лева, без да са оповестени публични данни за аргументите за този спад. Икономисти припомниха, че по това време на годината се изплащат аграрни дотации в порядъка на 1 милиард лв., които след това Еврокомисията възвръща до февруари. През януари бюджетът бе с остатък от 841 млн. лева
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР