Още утре ще сезирам прокурор заради свободно и незаконосъобразно изнасяне

...
Още утре ще сезирам прокурор заради свободно и незаконосъобразно изнасяне
Коментари Харесай

Бойко Рашков ще сезира прокурор за нарушенията на Гешев


Още на следващия ден ще сезирам прокурор поради свободно и незаконосъобразно изнасяне на данни по висящи каузи, събрани със СРС-та.Това разгласи пред Народното събрание служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Зедно с правосъдния министър Янаки Стоилов двамата дават отговор на депутаски въпроси, свързани с разкритията за нарушавания на основния прокурор Иван Гешев. На базата на над 100 страници отчет на Рашков, Стоилов изиска от Висш съдебен съвет да острани Гешев. Очаквано обаче кадровиците даже не позволена настояването до спор и гласоподаване.

Рашков изброи и пред депутатите част от данните за дейности на Гешев, които уронват престижа на прокуратурата, опонират на закона и с тях основният прокурор е превишил правата си.

Вътрешният министър сподели още, че чака очаква този прокурор, към който ще се обърне, да прояви кураж.

Според Рашков основният прокурор е направил закононарушение при разпространение на информация, събрана със специфични разследващи средства. По думите му дейностите на основния прокурор не са били стимулирани с някаква процесуална цел, а само, с цел да се удари по президента. Той в детайли описа по какъв начин има данни, че от записите с гласа на президента са изрязани тъкмо избрани моменти,които пък са пуснати в общественото пространтство, сцел да се внушат избрани изказвания.

Рашков подсети, че президента се употребява с най-висш имунитет и незабавно, веднага като проверяващите са разбрали, че на записи участва и неговия глас, е трябвало процедурата да бъде прекъсната. Абсолютно нелегално е тези записи да стават публично притежание.

Той заяви, че ще сезира " прокурор на несъмнено равнище и ще чака развиване ". И добави: " Тогава ние всички ще забележим дали прокуратурата ще предприеме някакви дейности ".

Материалът, импортиран от министъра на правораздаването Янаки Стоилов във Висшия правосъден съвет, е квалифициран персонално от мен и това не е политически документ. Този материал е квалифициран предходната година. Той е предшестван от сигнали, които са изпращани от професионални организации. Например Съюзът на съдиите 3 пъти е сезирал Висш съдебен съвет, има сигнали от адвокатски колективи, Висшия адвокатски съвет, БХК, фондация Български юристи за правата на индивида и други. Висш съдебен съвет не е обърнал безусловно никакво внимание, а в този момент, когато същите тези сигнали са част от този документ, се споделя, че са с изтекли периоди, изясни пред депутатите Рашков.

Той напомни, че предходната година не е бил член на политически кабинет, а учител в университет, когато е подготвил този материал. И тогава внасянето му във Висш съдебен съвет е трябвало да мине през правосъдния министър. Тогава нямах никаква заблуда, че министърът към оня миг ще внесе този материал, изясни Рашков.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР