Още през януари САЩ обещаха да доставят на Украйна 31

...
Още през януари САЩ обещаха да доставят на Украйна 31
Коментари Харесай

Какво могат и колко опасни са боеприпасите с обеднен уран?

Още през януари Съединени американски щати дадоха обещание да доставят на Украйна 31 танка " Ейбрам ". Сега Пентагонът е на път да обезпечи за тях и муниции с огромна ударна мощност - подготвя се нов оръжеен пакет за Украйна на стойност 175 милиона $. Той включва и 120-милиметрови снаряди с обеднен уран.

Какво съставляват мунициите с обеднен уран?

Урановите муниции (от англ. depleted uranium) се състоят най-вече от обеднен уран - това е радиоактивният боклук при обогатяването на уран. При този развой естественият уран се разделя на две елементи: до момента в който обогатеният уран е с по-голямо наличие на U-235 и се употребява за нуклеарни електроцентрали или за произвеждане на нуклеарни оръжия, обедненият уран е с доста по-ниско наличие на този радиоактивен изотоп. Той обаче е с извънредно висока компактност и при производството на муниции се смесва с други метали, като исполин или молибден, а за предотвратяване от разяждане се обкръжава с тъничък предпазен пласт от различен метал.

Слабата радиоактивност на урана, съдържащ се в боеприпасите, не обезпечава никакво друго военно предимство на тези снаряди. Но пък те имат извънредно висока ударно-пробивна мощност. Урановите боеприпаси работят доста подло: снарядите са толкоз твърди, че могат да пробият външната обвивка на танк. Освен това те са конструирани по този начин, че при удар снарядът се деформира, само че не и острието му. Останалата част от снаряда се разтопява и отделя парещ уранов прахуляк, който се самозапалва при контакт с кислорода навътре в транспортното средство и изгаря жив екипажа на вражеския танк. Ако транспортното средство придвижва муниции или гориво, от това може да възникне спомагателна детонация във вътрешността му.

Кой има такивабоеприпаси?

Още по време на Втората международна война немският Вермахт организира опити с уранови муниции по поръчка на националсоциалистите. Тъй като обаче материалът е бил нищожен и безценен, той не е употребен във войната. 

Днес е известно, че 21 страни имат муниции с обеднен уран - измежду тях са САЩ, Русия, Турция и Саудитска Арабия. Досега обаче единствено Вашингтон е признал, че ги е употребявал на терен - в Ирак, някогашна Югославия, Афганистан и Сирия. Само по време на войната в Ирак през 2003 са изстреляни стотици тонове уранови муниции.

За разлика от биологичните и химическите оръжия, противопехотните мини или касетъчните бомби, урановите муниции не са неразрешени. Няма интернационален контракт, който категорично да не разрешава потреблението на обеднен уран. Въпреки това специалистите предизвестяват за вероятни дълготрайни последствия от урана, когато той се освобождава в огромни количества.

Има ли заплаха от радиация в зоната на бойните дейности?

Обедненият уран мъчно може да облъчи непосредствено хората в непосредствена непосредственост до него. Радиоактивността му е с към 40% по-слаба от тази на естествения уран, а радиацията нормално не може да проникне през кожата и облеклата. На разстояние един метър от него, един кг обеднен уран провокира радиация, равняваща се на годишната доза облъчване - около една трета от естественото облъчване. Въпреки това даже такава радиация на малко разстояние, в случай че сме изложени по-дълго време на нея, може да повреди генетичния материал и да аргументи рак. Още по-опасно е, че урановият прахуляк може да проникне в организма през дихателните пътища, посредством храната или рани по тялото. Това е по този начин, тъй като уранът - сходно на други тежки метали - е химически отровен и може да аргументи тежки увреждания на вътрешните органи.

Какво се знае за дълготрайните последствия?

Експертите обаче спорят до каква степен рискови са дълготрайните последствия за хората и природата. Според отчет на организацията " Международни лекари за попречване на нуклеарната война " (МЛПЯВ) в Ирак се следи доста нарастване на малформациите, раковите болести и други следващи увреждания в районите, където всеобщо са употребявани уранови муниции. Според Световната здравна организация (СЗО) и Международната организация за атомна сила (МААЕ) обаче не съществува необикновен радиологичен риск за цивилното население. Експертен отчет, поръчан от Европейската комисия (ЕК) през 2010, също не открива " доказателства за опасности за околната среда и здравето " от обеднения уран.

Не са доста ясни рисковете за природата - например за почвата и подпочвените води, които могат да бъдат нечисти от снарядите с обеднен уран. Уранът е мощно предразположен на разяждане - за пет до 10 години невзривените муниции могат да ръждясат в почвата и да освободят уран, който да проникне в подпочвените води. Въпреки това няколко изследвания в региони, където са употребявани такива муниции, са открили единствено минимално нараснала централизация на уран в подпочвените води. Като цяло обаче няма надеждни дълготрайни изследвания. Такива сигурно са нужни, най-малкото тъй като изотопът на урана U-238, който се среща главно в тези муниции, има интервал на полуразпад от 4,5 милиона години.

Как реагира Русия?

Кремъл изрично осъди плануваната от Съединени американски щати доставка на боеприпаси с обеднен урад за Украйна. Руското посолство във Вашингтон я дефинира като  " явен знак на нехуманност ". Говорителят на Кремъл Песков предизвести за заплахата от повече ракови болести и други заболявания в Украйна и предизвести, че отговорността за това е " напълно на управлението на Съединени американски щати ".

Американците не са първите, които доставят Украйна с уранови муниции. През март 2023 Англия разгласи, че ще окомплектова обещаните доставки на танкове " Чаланджър 2 " за Украйна точно с боеприпаси с обеднен уран. Москва и тогава реагира яростно и заплаши с последствия.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Предимствата и минусите на старите руски танкове

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР