Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (6

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (6
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (6 февруари)

Иван Янакиев заема поста ръководещ шеф на All Channels | PR; Собственикът на " Нова броудкастинг груп " продаде скандинавския си бизнес на датски телеком; Xplora поема цифровото рекламно обслужване на сладкарници " Неделя " ; Българска национална телевизия разгласи състава на новия си публичен съвет; Рекламната еуфория към Super Bowl 2018 и други
6 фев 2018
Четири " рeкламни " истории

Професионалният път на Калина Данчева, Милен Гълъбов, Николай Ванчев и Петя Лакова минава през разнообразни рекламни компании, с цел да изберат дали да се развиват в чужбина или да се върнат в България
2 фев 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Новият притежател на BIT спря всички излъчвания на малкия екран

Старите и новите притежатели на " Би Ай телевизия " потвърдиха в известие за медиите, че има подписана договорка за продажбата на 100% от капитала на " Би Ай телевизия " ООД, компанията, която има телевизия BIT, на сдружението " Интерактив ТВ системс България " АД. Съдружници в сдружението са Мирослав Янев и Момчил Дуканов, които си поделят собствеността поравно.

От оповестения в Търговския указател финансов доклад на малкия екран за 2016 година се вижда, че общо отговорностите й възлизат на 4.7 млн. лева

От последния доклад пък на новия притежател " Интерактив ТВ системс България " за 2016 година излиза наяве, че към тази година сдружението няма лични активи, а загубите му са 5 хиляди лева

На среща по обед в петък новият притежател се е показал на продуцентския екип в малкия екран и е оповестил, че смъква от ефир всички излъчвания, тъй като следва малкия екран да има нов образ. По думите му малкия екран влиза в интервал на промяна и преструктуриране, с цел да се приготви стартът на новата програмна скица.
Пред " Капитал " изпълнителният шеф на новата компания притежател Мирослав Янев разяснява, че сега за него най-важно е да успокои екипа на малкия екран и напълно скоро ще даде повече детайлности за метода, по който ще развива канала.

Мирослав Янев е прочут на българския пазар с работата си като продуцент, обвързван с миноритарния притежател в bTV Media Group Красимир Гергов. В бранша се разяснява, че предварителният контракт за покупката на BiTV е подписан точно от Гергов, само че той не счита обществено да оповестява свързаността си с канала. Причината за това е, че като миноритарен притежател в bTV Красимир Гергов няма право да придобива благосъстоятелност в други малките екрани.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Стартира ново онлайн издание " Тоест "

От началото на месеца на медийния пазар в България се появи ново онлайн издание - уеб сайтът " Тоест ". В рамките на положителния медиен звук и в поддръжка на поръчката да са самостоятелна качествена платформа за аналитична публицистика уеб сайтът е показал притежателя си и е разгласил Етичния кодекс на българските медии, зад който застава и който ще следва в работата си.

Издател и автентичен притежател на toest.bg е фондация " Тоест ". Учредители на сдружението и членове на настоятелството му са: Ан Фам, Владислав Севов, Йовко Ламбрев и Лина Кривошиева.
Екипът разчита да се устоя от даренията на читателите си и напълно умишлено се отхвърля да притегля рекламодатели и спонсори. " Ние ще сме медиа, която не зависи от реклама, от политика, от нечии бизнес и корпоративни ползи. Ще бъдем медиа, която се устоя от своята аудитория ", безапелационен е Ламбрев и добавя, че цялото наличие на уеб страницата е свободно налично и не се продава, няма и да се заключва. Сайтът има четири тематични раздела, в които ще разгласява репортажи и разбори: политика, общество, бизнес и просвета.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Новата цифрова организация BookMark ще работи с издатели и създатели на книги

Агенцията BookMark ще предлага маркетинг в региона на книгоиздаването, ръководството на известност в обществените медии и образованията за работа с професионалната мрежа LinkedIn.

Новата нишова цифрова организация е записана в края на предходната година от Александър Кръстев, основател и основен редактор на един от авторитетните уеб сайтове за книги - " Аз чета ". Отсега той ще ръководи BookMark, а основен редактор на уеб страницата става Габриела Кожухарова. Кръстев разяснява пред " Капитал ", че екипът му към този момент е осъществил няколко плана, с помощта на които книги, създатели и събития на техни клиенти са били позиционирани в народен ефир, в това число в централните излъчвания на огромните малките екрани, както и в онлайн медии. Сред първите клиенти на организацията са издателствата " Парадокс ", " Плеяда " и " Мармот ", както и кинопродукцията " Дамасцена ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

" БТВ медиа груп " усилва приходите и облагата през 2017 година

БТВ медиа груп " отича постоянен растеж на годишните доходи, както и за последното тримесечие на 2017 година, съгласно формалния доклад на Central European Media Enterprises (CME), в която най-големият акционер е американският медиен конгломерат Time Warner. Българският бизнес обаче остава измежду най-малките спрямо постъпленията от останалите страни - Чехия, Румъния и Словакия, където групата оперира
Според финансовия доклад на CME годишните доходи на " БТВ медиа груп " се равняват на 77.3 млн. $, което съставлява нарастване с 3.7%, като се вземат поради разликите във валутните курсове през обсъждания интервал. Силно последно тримесечие на 2017 година регистрира българската група с доходи, възлизащи на близо една трета от годишните резултати на компанията.

Въпреки понижената оперативна облага преди обезценки и амортизации (OIBDA), която българската медийна група регистрира в края на деветмесечието, бизнесът за 2017 година записва нарастване с 34.9%, като се вземат поради разликите във валутните курсове през обсъждания интервал.

В края годината излязоха догатки, че най-голямата китайска непублична енергийна компания - CEFC China Energy, има интерес да придобие мажоритарен дял в CME. По същото време стана ясно и че медийната група е склонна да се раздели единствено с всичките си активи вкупом, без да ги разделя по райони, поради което и цената за продажба става висока.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Telenor стартира акция за безвреден интернет измежду младежите

Във връзка с интернационалния ден на безвредния интернет на 6 февруари телекомът Telenor, в партньорство с Националния център за безвреден интернет и платформата за видеосподеляне Vbox7 стартира онлайн самодейността,,От теб зависи’’, засягаща цифровата просветеност измежду младежите сред 13 и 18 години.
Кампанията е дело на рекламната организация DDB Sofia и цели посредством въздействието на 10 български водачи на мнение да запознае младежите с казуса.,,Целта на самодейността е не да търсим пост фактум решения, а превантивно да обединим значими за младото потомство персони. Важно беше да не сочим с пръст, с цел да бъдем разпознати от младежите като техни другари ", разяснява пред " Капитал " Ангел Искрев, Head of Digital в DDB.
Като част от акцията, всеки от водачите на мнение снима малко видео, в което демонстрира 10 коментара за него в интернет пространството, като стартира от позитивни и приключва постоянно с груби и обидни обръщения. Всеки от участниците споделя препоръки за разнообразни тематики, свързани с рискове, които крие интернет - другарство с непознати, тормоз на расова основа, подправени вести, кражба на идентичност и други

На база направен разбор за интензивността на младежите в интернет организацията стартира акцията тъкмо в 13:30 ч., когато всеобщо аудиторията е онлайн. Точно тогава 10-те водачи на мнение разгласяват своите видеа в каналите си. Кампанията доближава до мечтаната публика, а по думите на Искрев все още към този момент има 20 хиляди неповторими консуматори и над 2 хиляди споделяния във Фейсбук. Кампанията ще продължи 2 седмици, само че уеб сайтът ще остане деен и след този интервал. " Заедно с Националния център за безвреден интернет се стремим освен да предоставим по-сигурна интернет среда на подрастващите, а и да им предадем познания, посредством които интернет пространството да се трансформира в по-безопасно и потребно място за тях ", разяснява за медиите Ема Кичева, управител " Комуникации и стабилно развиване " на Telenor.

Върховен административен съд удостовери санкция от над 483 хиляди лева за заблуждаваща реклама на " Билла България "

През 2013 година антимонополният орган прави изследване във връзка рекламната акция " Гаранция Clever най-ниска цена " на комерсиалната верига, която продължава повече от седем месеца. Clever е лична марка на " Билла " и по времето на инспекцията с този бранд се оферират над 250 типа артикули.

През този интервал " Билла " се ангажира, че продуктите Clever са най-евтини измежду аналогичните по качество и разфасовка в осем национално показани търговски вериги. Веригата дава обещание, че в случай че съпоставим артикул в друга верига се окаже по-евтин, ще понижава продажната цена на Clever аналога до равнището на конкурентната. Освен това " Билла " дава обещание, че ще покрива разликата в цената, в случай че клиент потвърди, че в различен магазин от осемте търговски вериги тя е по-ниска.

Рекламните послания се популяризират по всички канали – радио, телевизия, щемпел, интернет, билборд, листовки, брошури, плакати, осведомителни табла, стикери и други

Комисия за защита на конкуренцията обаче отсъжда, че " цялостното усещане, което основава рекламното обръщение, е заблуждаващо ". Комисията открива също, че са налице " доказателства за случаи, при които в рекламните брошури за тези артикули са обявявани цени, които са по-високи ", както и случаи, при които " неведнъж се открива най-ниска национална цена на сравними артикули в други вериги, само че все пак цената на продуктите Clever не е понижена до тази цена ".

Така Върховният административен съд (ВАС) удостовери глоба от 483 хиляди лева, което съставлява 0.1% от чистите доходи от продажби на веригата за 2012 година
Повече по тематиката може да прочетете тук

Дигитален бизнес

Unilever може да изтегли рекламите си от Фейсбук и Гугъл

Фотограф: Brendan Mcdermid
Британско-холандският колос Unilever ще разгласи, че е допустимо да изтегли рекламите си от двете най-големи онлайн платформи Фейсбук и Гугъл, в случай че не изчистят наличието си, цялостно с подправени вести, расизъм, сексизъм и екстремизъм. Компанията, под чиято шапка са марките Dove и Lipton, е един от най-големите рекламодатели с годишен бюджет от 8 милиарда $, като 25% от рекламите на Unilever са онлайн, написа CNN. Медията разполага с предварителната тирада на маркетинг шефа на групата Кийт Уийд, готова за годишна рекламна конференция в Калифорния. В нея той споделя още, че разпространяването на недопустимо наличие в обществените медии и неналичието на отбрана за децата унищожава публичното доверие и вреди на потребителите.

Unilever не са единственият огромен рекламодател, който премисля вложенията си в онлайн реклама. В средата на 2016 година от P&G оповестиха, че ще понижат спонсорираното си наличие във Фейсбук, защото резултатите от вложенията не дават отговор на упованията им.

Двете платформи от своя страна създават редица принадлежности и наемат непрекъснато спомагателни чиновници, които да наблюдават и чистят подправените вести и нецензурно наличие, с цел да задържат рекламодателите, които са и главният им източник на приходите.
Повече тук

Twitter за пръв път регистрира тримесечна облага

Twitter разгласи, че е постигнала финансовите си цели за пръв път, откакто е отчела облага през четвъртото тримесечие от 91 млн. $ в съпоставяне със загубата от 167 млн. $ година по-рано. Twitter регистрираше загуби във всяко тримесечие, откогато стана обществена компания в края на 2013 година Тя си беше сложила за цел да стане рентабилна през 2017 година

Приходите на компанията са нарастнали с 2% на годишна база до 731.6 млн. $. От тях на рекламните приходи се дължат 85%. След публикуването на резултатите акциите на Twitter се покачиха с 25%.
Досега компанията изпитваше компликации да построи мощна потребителска мрежа и да доближи рекламни доходи, близки до тези на съперниците си Фейсбук и Гугъл. Миналата година тя показа усъвършенствания на услугите си като опция за видеострийминг и персонализиране на туитовете в опит да притегли нови консуматори и доходи.

Последните промени в осведомителния поток на Фейсбук, в който ще се демонстрират по-малко изявления от медии и бизнеса и повече наличие от семейство и другари, може да се отрази удобно на Twitter. Според анализатори измененията предизвикват онлайн рекламодателите да усилят вложенията си в платформата за микроблогинг.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Snap усилва приходите си със 72% през последното тримесечие

Активните консуматори на Snapchat са се нараснали през последното тримесечие от 178 млн. до 187 млн., което е над упованията на анализаторите. Това е растеж от 18% по отношение на същия интервал от миналата година. Освен това броят на лоялните консуматори се покачва, защото са поправени неизправности в софтуера на онлайн платформата, която е подобаваща за Android, разясниха от американската група. Поради това мениджмънтът на софтуерния колос e убеден, че стартъпът може да се конкурира сполучливо с следената от Фейсбук обществена мрежа Instagram.

Приходите на компанията са нарастнали със 72% до 285 млн. $. Прогнозата на анализаторите беше за 253 млн. $. В основата на растежа са и платени реклами към Деня на благодарността и Коледа.
Нетната загуба на сдружението е повишена съвсем двойно - до 350 млн. $, до момента в който преди година е била 170 млн. $.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Фейсбук дава 10 млн. $ на общностни водачи

Интернет колосът Фейсбук разгласи стипендии за " общностни водачи " в размер на 10 млн. $, написа " Дневник ". Те ще бъдат разпределени на повече от 100 души, които сполучливо построяват групи в обществената мрежа. Програмата е част от тактиката на мрежата да подтиква " значимото " другарство.

Петима души, потвърдили умения в основаването на групи в онлайн платформата, ще получат до 1 млн. $ финансиране за план, а други 100 ще получат до 50 хиляди $.

" Търсим общности, които имат значение за членовете си, начинания с благотворно въздействие и общности, които имат както онлайн, по този начин и офлайн съставни елементи ", сподели Дженифър Дълски, която дава отговор за общностите във Фейсбук.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Илън Мъск и галактическата му рекламна тактика

Фотограф: Handout
Миналата седмица беше историческа за галактическите полети, откакто компанията SpaceX, учредена от милиардера Илън Мъск, сполучливо изстреля най-мощната ракета за многократна приложимост Falcon Heavy. Заедно с ракетата обаче Мъск изпрати и остави в хелиоцентрична орбита в посока към планетата Марс персоналния си електрически автомобил Tesla Roadster, " каран " от Стармен, облечен в неотдавна създадения скафандър на SpaceX. На екрана на колата е изписано Don’t panic - думите от корицата на фантастичния разказ " Пътеводител на галактическия стопаджия ", а от колоните й звучи песента на Дейвид Бауи Space Oddity. Така без рекламен бюджет Tesla осъществя една от най-мащабните акции в историята, а колата беше видяла от милиони фенове, които наблюдаваха историческото изстрелване на ракетата. От години маркетинг тактиката на софтуерния колос Tesla разчита повече на PR техники, в сравнение с креативен решения и красиво снимани продукции, а едно от най-силните рекламни оръжия на компанията е точно нейният създател Илън Мъск. Минути след изстрелването той показа в Twitter обява с кадър от електрическия автомобил и коментар " Очевидно има кола в земната орбита ". Много консуматори в обществените мрежи разясниха рекламния ход на Tesla и макар някои скептични мнения феновете бяха единомислещи, че с изключение на галактическа беше написана и нова рекламна история.
Повече тук

Комуникация по време на олимпийските игри

В разгара на зимните олимпийски игри и милионните рекламни бюджети и спонсорски права профилираното рекламно издание AdWeek напомня кои са разрешените послания и по какъв начин могат да се популяризират състезателите, екипите и марките. Участниците в игрите да вземем за пример могат да споделят в обществените мрежи своите достижения, както и да разгласяват свои фотоси, само че нямат право да загатват обществено своите спонсори, имена на марки или артикули, както и организации, които поддържат. Атлетите не могат да споделят фотоси от самото съревнование, в което са взели участие, нито да носят екипировка, друга от предоставената от олимпийските игри.

Официалните спонсори на спортното събитие тази година са General Electric, Coca-Cola, Visa, McDonald’s и The North Face, а рекламният пакет за интервал от 4 години е на стойност 100 млн. $. Срещу тази сума те получават правото да употребяват думата " Олимпйски игри " и свързани със събитието знаци, да оферират техни артикули по време на игрите, както и да се популяризират през разнообразни канали по време на събитието. Компаниите имат възбрана само да организират промоции и рекламни интензивности, които не са авансово утвърдени от олимпийския комитет.

С най-вече ограничавания обаче са всички останали марки, които не са платили милиони, с цел да бъдат спонсори на игрите, само че са сключили контракти непосредствено с спортистите участници. Те могат само да реализират връзка, с която демонстрират поддръжката си към състезателите, без да бъде обвързвана с игрите. Списъкът със забрани е много по-дълъг и включва всевъзможен маркетинг, който би могъл да подведе потребителите, че марката е спонсор на събитието, потреблението на публични термини от олимпиадата или такива, които биха напомнили за нея, измежду които са " победа ", " игри ", " орден ", " Пьонгчанг " и други Компаниите имат възбрана в това число и да стартират нова рекламна акция, до момента в който се организира олимпиадата, в която взе участие някой от състезателите, даже и в нея да не се загатва нищо за събитието.
Повече тук

Absolut - марката, който няма какво да крие

Нестандартният клип на шведския алкохолен бранд Absolut, основан от рекламната организация BBH London, носи посланието,,Водката, която няма какво да крие’’ (The vodka with nothing to hide). Клипът показва въвеждането на нови чиновници в компанията, а в него с изключение на артисти присъединяване взимат и 28 действителни чиновници. Необичайното в тази ситуация е голотата на чиновниците, употребена като метафора за прозрачността на марката още от основаването му. Главното настоящо лице в рекламния клип - служителят Гунар, услужливо среща феновете със съставките на алкохолната напитка и индустриалния развой, а най-после гордо декларира, че най-важната съставна част на Absolut са чиновниците й. Клипът е режисиран от Sam Hibbard от компанията Somesuch.



Свободни позиции:

Despark разгласи вакантна позиция за Copywriter.

" Музей дом на хумора и сатирата " разгласи вакантна позиция за експерт в региона на връзките с обществеността.

По бюлетина работи и Елена Малинова.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР