Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (3

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (3
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за меркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (3 октомври)

Започна кандидатстването за IAB MIXX Awards; Миа Сантова се завръща в NOVA като водеща на следобедната емисия новини; Започва втората вълна на акцията " Силата е в теб " ; Българската шевица брандира бутилките на " Кока-Кола " ; Съвет за електронни медии утвърди управителния съвет на БНТ; Cartoon Network започва акция против издевателството в учебните заведения
3 окт 2017
Мария Гергова: Уменията на хората, които приключват PR в този момент, са извънредно незадоволителни

Изпълнителният шеф на United Partners пред " Капитал "
29 сеп 2017 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Когато властта заплашва публицисти в ефир

В изявление в " Нова тв " в петък заран оттегленият като претендент за ръководител на комисията по досиетата Антон Тодоров, който в последните дни направи голям брой обидни изказвания от трибуната на Народното събрание, беше предизвикан с въпроса дали решението за договаряния с компанията " Грипен " за изтребители е взето от " една тайфа, която желае да вземе 1.5 милиарда лева ". Препратката към книгата " Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите ", която Тодоров написа преди 4 години в рецензия против актуалната си партия и нейните водачи, вбеси политолога. " Много мощни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви - и тя беше тръгнала малко в някаква посока, само че нещо виждам, че липсва столчето й " - насочи недвусмислена опасност към журналиста депутатът от ГЕРБ, говорейки за отдръпването на Анна Цолова от утринния блок. Преди месец " Нова тв " ненадейно разгласи, че тя няма повече да партнира на Николаев, а ще прави лично предаване. Решението беше обяснено с от дълго време подготвян план, макар че Цолова фигурираше в заставките на " Здравей, България " за новия сезон.

След Антон Тодоров в студиото влезе вицепремиерът Валери Симеонов, който продължи линията на Тодоров към Виктор Николаев. " Не се опитвайте да клатите страната ", сподели Симеонов, разгневен от въпросите по абсурда за ръководството на Хасково, наименуван " Кумгейт ".

Николаев попита: " Аз клатушкам страната или вие? " " Нека не влизаме в жълтини и да трансформираме тематиката от " Кумгейт " в не знам и аз какво. За мен отговорен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на краткотраен контракт и след това не е провел конкурс, а им е направил контракта непрекъснат. Вие да вземем за пример също сте били назначен на краткотраен контракт, след това са ви го създали непрекъснат. Вижте колежката ви - беше тук, а ето, останахте си самичък ", даде същия образец Симеонов, като добави: " Утре, в случай че съм злоумишлен, ще разработя един " Викторгейт ".

По-късно вицепремиерът Валери Симеонов от " Обединени патриоти " посредством позиция, публикувана от държавната осведомителна работа, упрекна национални медии, че водят " огромна проведена клеветническа акция " против него, заплаши ги със съд и сложи период до 24 часа да му се извинят, макар че и трите национални ефирни малките екрани отразиха в излъчванията и на уеб страниците си позициите на Валери Симеонов и на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, дадени във Фейсбук, както и мнението на ръководещата партия ГЕРБ.

В понеделник пък депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров подаде оставката си като депутат, заявявайки, че решението за овакантяване на Народното събрание е напълно негово и е съобразено със личното му схващане за носене на политическа отговорност и че остава в ГЕРБ.

Грозните политически нападки в телевизионното студио отприщиха основателно неодобрение в обществените мрежи и заявления в отбрана на Виктор Николаев и журналистическата специалност.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Havas Group ще работят върху креативното и медийното обслужване на БТК

След продължителни летни състезания един от най-големите рекламодатели в страната - БТК, избра информационната група Havas Group. В идващите две години организацията ще ръководи огромна част от рекламния бюджет на телекома, защото двете компании са подписали контракт както за креативно, по този начин и за медийно обслужване.

В основата на новото партньорство ще бъде правенето на характерна връзка за другите целеви аудитории, която ще се разгърне под мотото " Различни дружно ", оповестиха от Havas. Така в БТК желаят да отговорят на засилващата се конкурентна среда, където телекомите на пазара са сложени пред предизвикването да задържат и усилят потребителската си база както в мобилния, по този начин и във закрепения сегмент.

Изборът на нови организации се случи след приключване на договорите за обслужване на БТК с креативната New Moment New Ideas и медия организацията FCB Sofia, което докара и до провеждането на постоянен конкурс, траял няколко месеца.

Повече по тематиката може да прочетете тук

Николай Караджов е новият изпълнителен шеф на БАКА

Николай Караджов е новият изпълнителен шеф на Българската асоциация на информационните организации (БАКА), поемайки поста от досегашния шеф Мариана Брашнорава. Той има над 15 години опит в областта на маркетинга и връзките, а последната му позиция е маркетинг шеф на списанията от групата на " СББ Медиа ", която включва Cosmopolitan, ELLE, Harper’s Bazaar, Men’s Health, National Geographic, National Geographic Kids и Story. Преди това в продължение на четири години е част от маркетинг екипа на козметичния бранд " Арома ", достигайки до позицията маркетинг шеф. Основните отговорности и отговорности на Караджов в асоциацията ще бъдат свързани с реализиране на задачите за развиване на организацията и възстановяване на успеваемостта й за сектора. БАКА е уредник и на двата най-големи рекламни фестивала в страната - ФАРА и Effie, които пред последните две години са в развой на промяна.

В известие до медиите от асоциацията благодарят за дългогодишната работа на досегашния изпълнителен шеф на БАКА Мариана Брашнарова и й пожелава триумфи в бъдещата й професионална активност.

Ирина Маринова е новият ръководещ шеф на Publicis Sofia

Ирина Маринова оглави креативната организация Publicis Sofia, част от информационната група на Publicis One. Тя има повече от 12 години опит в региона на маркетинга и връзките, работейки по местни и интернационалните акции и марки. През годините Маринова е заемала разнообразни управителни позиции в редица рекламни организации в страната, някои от които също от групата на Publcis. Това са Publicis Dialog и Saatchi & Saatchi София, както и Huts JWT. Преди да стане част от екипа на Publicis Sofia, тя е отговаряла за потребителско обслужване и стратегическото обмисляне в Ogilvy&Mather. " Завръщам се на едно добре познато място със задачата да сътворяваме информационни артикули, които прибавят действителна стойност, трансформират динамичната обществена среда и най-важното - дават отговор на дълготрайните стратегически и бизнес потребности на нашите сътрудници и клиенти ", разяснява за медиите новият ръководещ шеф.

Ирина Маринова има бакалавърска степен по културология и магистърска степен по публицистика от СУ " Св. Климент Охридски ", а през 2015 година приключва и магистърска стратегия по информативен мениджмънт, специализация Marketing intelligence, в университета NOVA IMS в Лисабон.

Interpartners е новата рекламна организация на АУБ

Фотограф: Interpartners
Interpartners завоюва рекламното обслужване на Американския университет в България (АУБ) след провелия се през лятото постоянен конкурс за креативна организация. От Interpartners показаха идея с мото Smartversity, която ще се развие в разнообразни информационни канали, само че фокусът ще бъде подложен върху цифровото показване. " Да работим за университет, още повече за АУБ, е напълно ново, празнично чувство за екипа, както и сериозна отговорност. Вече поставихме началото на няколко рекламни плана и резултатите са вдъхновяващи ", разяснява за медиите Елисавета Търпанова, изпълнителен шеф на Interpartners.

Publicis One и SAP стартират взаимно партньорство

Комуникационната група Publicis One и софтуерната компания SAP стартират взаимно партньорство в основаването на инструмент за контекстуален онлайн маркетинг, наименуван SAP Hybris Marketing. Решението се базира на разбор на огромно количество база данни, което да спомогне за правене на цифровата маркетинговата тактика на фирмите. То е уместно за рекламодатели в браншове, от които може да се извличат доста и разнообразни данни. Такива са да вземем за пример банковият бранш, телекомуникациите, застрахователи, ритейлъри, автомобилни производители и други.

" Партньорството ни със SAP е плод на желанието да съвместим дългогодишна експертиза в цифровата реклама с така наречен Big Data, от която да добием задълбочено знание за потребителите и тяхното държание онлайн. Това ще ни разреши да разберем от какво имат потребност те в действителност посредством тематиките, които ги интересуват най-вече, и да създадем по-добро потребителско прекарване. За фирмите това значи възстановяване на успеваемостта и крайните резултати ", разяснява пред медиите Николай Неделчев, изпълнителен шеф на Publicis One. SAP Hybris Marketing предлага разбори, сегментация и оптимизация на данни в действително време, като в началото ще бъде употребен за клиенти на информационната група, само че новите сътрудници целят услугата да се употребява и от компании от Централна и Източна Европа.

Кои са спечелилите в състезанието на Българската асоциация на рекламодателите

За четвърта поредна година в границите на състезанието BаAwards Българската асоциация на рекламодателите (БАР) награди фирмите с най-хубави и новаторски маркетингови тактики през миналата година и половина. Журито в конкуренцията отличи акциите в общо девет категории, а измежду спечелилите бяха " Загорка ", Пощенска банка, " Мобилтел ", " Захарни фабрики ", Coca-Cola, Първа капиталова банка, Decathlon, Mediapool и Unilever.
Четвъртото издание на BаAwards мина под мотото Raising The БАР, с което уредниците вършат прилика за своеобразното " повдигане на летвата " както към състезанието, по този начин и към участниците и техните планове. Тази година бяха подадени общо 43 поръчки, или с 20% повече спрямо предишното издание. Броят на фирмите - участници в конкуренцията, пък беше 18, като три от тях не са членове на организацията на рекламодателите.
Повече по тематиката, както и листата с всички спечелили може да видите тук

Дигитален бизнес

Какво написа в рекламите в Съединени американски щати, платени от руснаци във Фейсбук

На тях да не написа " Русия поддържа... за президент на Съединени американски щати " и по принцип те даже не са директно свързани с предизборната акция в Съединени американски щати през 2016 година Но наличието им е такова, че раздухва антиимигрантски, расистки и ксенофобски пристрастености, сее разделяне в американското общество и основава усещане, че свободата на елементарните хора е застрашена от демократичните политици.

Така наподобяват рекламите, които се появяват в обществената мрежа Фейсбук предходната година в разгара на политическата акция и са платени от руснаци, представящи се за американци, описват издания като " Ню Йорк таймс " и " Вашингтон пост ".

Страницата Secured Borders да вземем за пример е цялостна с антиимигрантски мнения, а Defend the 2nd (има се поради Втората корекция в конституцията, употребена като мотив за свободно владение и носене на оръжие - бел. ред.) е изпъстрена със закани в присъщ звук против всеки, който се опита да провокира спор по казуса с убийствата на хиляди американци годишно от огнестрелни оръжия.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Dove се извини за рекламна обява в Twitter

Козметичният бранд Dove, част от колоса Unilever, провокира редица отрицателни мнения в обществените мрежи, откакто показа рекламно изображение на лосион за тяло. Публикацията в Twitter съставлява колаж от две фотоси, първата с чернокожа жена, която съблича тениска със същия цвят на кожа й, а изпод като продължение на действието се демонстрира бяла жена. Редица консуматори дефинираха обявата като расистка, което докара до съвсем мигновеното й унищожаване от обществените мрежи. Малко по-късно от Dove разгласиха публично известие, в което се извиняват на потребителите и допълват, че противоположната им връзка ще ги управлява в бъдещата им връзка. " В изображението, което публикувахме тази седмица, пропуснахме да отбележим рационалното показване на цветнокожи дами и надълбоко съжаляваме за обидата, която може да сме предизвикали ", пишат още в публикуваното известие. Dove apologised for `racist` Фейсбук advert showing a black woman turning white after using @Dove lotion. pic.twitter.com/NGXyhnGuBZ
— Habeeb Akande (@Habeeb_Akande) 8 octobre 2017

Зад кулисите на акцията " Безстрашно момиче "

Една от най-запомнящите се информационни акции в тазгодишното издание на фестивала Cannes Lions беше статуята, наречена " Безстрашно момиче " (Fearless Girl), изправено против иконичния разгневен бик на " Уолстрийт " пред Нюйоркската фондова борса. Статуята беше сложена от капиталовия фонд State Street Global Advisors в нощта против 8 март за да насърчи повече компании да назначават дами на лидерски позиции. Това е и една от най-награждаваните акции на всички времена - с цели 18 лъва от фестивала. Няколко месеца по-късно обаче капиталовата компания зад " Безстрашното момиче " се съгласи да заплати 5 млн. $ на повече от 300 дами, откакто одитът на Министерството на труда в Съединени американски щати откри, че им е плащала по-малки хонорари спрямо сътрудниците им мъже. State Street разгласи, че не е съгласна с констатациите на следствието, само че въпреки всичко възнамерява да сътрудничи, с цел да се стигне най-сетне до решение на въпроса и да продължи напред.

Свободни позиции:

AMI Communications Bulgaria разгласи вакантна позиция за PR управител.

Radiant разгласи вакантна козиция за Communicаtion управител.

Компанията за асортимент на фрагменти Horizons търси Senior Media Planner.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР