Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (27

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (27
Коментари Харесай

Шоковите рекламни промени на Марк Зукърбърг

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (27 февруари)

Защо Келнер купува " Нова " ; Върховен административен съд удостовери санкция на " Монделийз " поради употребена фотография на Григор Димитров; Българска национална телевизия търси нови излъчвания, продуценти, кореспонденти и водещи; NEXT-DC създаде онлайн визуализациите на Gemcorp; Фейсбук опростява метриките си за премерване на резултатите от акциите и други
27 фев 2018
Предизвикателствата пред цифровите медии в Съединени американски щати

Неизпълнените прогнози за доходи, несигурната рекламна среда и измененията в наличието на Фейсбук са измежду главните проблеми пред компании като Vice Media и BuzzFeed
22 фев 2018 " Посланията не би трябвало да бъдат идентични, а методът, по който марките се държат в обществените мрежи, би трябвало да зависи от съответния канал ", Ангел Искрев, цифров креативен шеф в DDB Фейсбук стартира стремително годината. В началото на януари основателят и основен изпълнителен шеф на обществената мрежа Марк Зукърбърг разгласи, че стартира едни от най-сериозните промени в историята й. А те ще обиден пазар, от който платформата държи близо 20% от световните вложения в онлайн реклама, или към 43 милиарда $, съгласно eMarketer. За да задържи потребителите във Фейсбук, Зукърбърг реши да понижи количеството вести и брандираното наличие в новинарския им поток за сметка на изявленията от приятелите им. Новината шокира издатели и рекламодатели и повдигна доста въпроси и реакции, оставени без отговор, до момента в който текат измененията.

Новият логаритъм на обществената мрежа, към този момент наричана и Фейсбук Zero, поради мощно пониженото органично постигане на марките до потребителите, ще промени работата на рекламодателите и организациите в няколко аспекта.

1. Приоритетно в новинарския поток на потребителите ще излиза качественото брандирано наличие.

2. То ще се дефинира съгласно действителното взаимоотношение на хората с изявленията за сметка просто на харесването им.

3. Цената на рекламата във Фейсбук ще нарасне.

От количествени към качествени измерители

Макар на българския пазар малкия екран да продължава да бъде мощно преобладаващ канал, онлайн рекламата бързо си извоюва дял в маркетинг микса, което се дължи на по-малките вложения, постигане на тъкмо избрана целева публика и опция за премерване на резултатите. По данни на българския клон на международната организация за цифрова реклама IAB България пазарът на онлайн реклама за 2016 година е достигнал 87.1 млн. лева, като към 25% от него е делът на Фейсбук Според експерти от пазара той ще продължи да се усилва. Промените в новинарския поток обаче ще доведат до изцяло преосмисляне на тактиката на марките за представянето им в обществената мрежа.

Фейсбук цели да извади потребителите от пасивното приемане на информация. За да могат фирмите да нареждат наличие в новинарския поток на потребителите, то към този момент ще би трябвало да бъде споделено или коментирано от техни другари. " Коментарите, и то дългите такива, ще са мерилото за проявление на наличието и най-силен сигнал за неговата полза за потребителите ", разяснява Ленко Йорданов, управител " Дигитални акции " в Xplora.bg. Така просто събирането на лайкове на брандирани изявления към този момент няма да бъде от огромно значение за рекламодателите, защото няма да довежда до популяризирането им или набирането на нови клиенти.

Новият логаритъм на Фейсбук няма да толерира и подвеждащо наличие, което цели само да бъде отворено или коментирано. Такива да вземем за пример са изявленията със шокиращи заглавия, загадки, приканващи да се напише правилният отговор в коментар или шерване на информация и отбелязване на другари за продобиване на премия. В края на януари компанията разгласи също, че няма да позволява и реклами на криптовалути.

Промяна има и в модела на работа на водачите на мнение и известни персони, които през последните години се трансфораха в сполучлив рекламен канал. Ленко Йорданов изяснява, че техни изявления, спонсорирани от съответни марки, ще би трябвало да минават през особено основан инструмент във Фейсбук, който ще ги отбелязва като рекламни.

Според Ангел Искрев, цифров креативен шеф в DDB, всички тези промени ще насочат рекламодателите към основаване на качествено наличие в платформата. " Трябва да понижим количеството и да работим доста върху потребно наличие, което споделя истории на потребителите. Така те ще взаимодействат повече с него и ще бъдат една крачка по-близо до крайната цел на рекламодателите, а точно продажбите ", изяснява той.

За да се бори с пасивното държание на потребителите в мрежата, Фейсбук ще ограничи и проявлението на видео - формат, към който се насочиха доста рекламодатели през последните години. " Видеоматериалите в общоприет проект са най-пасивното наличие от позиция на това какъв брой души са ги харесали или коментирали ", споделя Ленко Йорданов. Все отново платформата ще резервира акцента върху видео онлайн. " Те са наличието, което има най-голямо органично постигане до потребителите, а измежду преимуществата са, че хората могат да получават вести за тях, да си поставят увещание ", добавя още експертът.

Всичко на по-висока цена

Специалистите на пазара са безапелационни, че лимитираното проявление на рекламни известия в новинарския поток ще докара и до нарастване в цената на рекламата. " В платформата ще има по-малко позиции за реклама и конкуренцията ще се усили, а Фейсбук работи на правилото на наддаването, по тази причина тези, които платят най-висока цена, ще имат максимален късмет да се покажат на аудиторията ", изяснява Ангел Искрев. Промяната към този момент се усеща от рекламните организации и клиентите им, при които органичното постигане на потребителите при непроменени онлайн бюджети е намаляло неколкократно.

В този случай рекламодателите би трябвало да премислят значимите за тях индикатори за резултатите от онлайн акциите им. " Компаниите все по-малко наблюдават просто базовите цифри, като импресии да вземем за пример. За тях по-важно е какво се случва, откакто доближат аудиторията си, а точно какъв брой хора са отишли на уеб страницата им и са се срещнали с продукта или услугата и какъв брой продажби са осъществили ", изяснява мениджърът " Дигитални акции " в Xplora.bg

По-високите цени във Фейсбук ще трансфорат платформата от място за лесна и евтина реклама в по-трудно налична обществена мрежа за дребните местни рекламодатели, които мъчно могат да се борят с бюджетите на огромните интернационалните марки. В този случай Искрев поучава тези компании да търсят други способи за позициониране във Фейсбук, като партньорства с водачи на мнение или посредством реклами в групи, които събират нишови аудитории.

Играчите на пазара са уверени, че онлайн рекламната тактика на всеки бранд не би трябвало да е фокусирана единствено към една мрежа, а към многообразие от онлайн канали. Затова и измененията във Фейсбук могат да насочат рекламодателите към платформи като Instagram, която събира от ден на ден консуматори, както и LinkedIn или Twitter. " Посланията не би трябвало да бъдат идентични, а методът, по който марките се държат в обществените мрежи, би трябвало да зависи от съответния канал ", споделя Искрев от DDB. Сред настоящите тази година онлайн формати съгласно Ленко Йорданов ще бъдат мобилните рекламни формати поради засиленото ползване, измежду които и така наречен canvas, който сплотява видео, картина и деяние в едно, а междинният престой на потребителите в него е 30 секунди, като цената на клик нормално е с 10-15% по-ниска.

Тепърва ще се схващат всички промени, които платформата приготвя и следствията за бизнесите. Но е ясно, че Фейсбук се пробва да се върне към корените си, където в центъра на обществената мрежа са потребителите. А рекламодателите ще вършат всичко допустимо да доближат до тях. Така с най-малък риск вероятността интернет колосът да продължи да усилва приходите си от реклами става още по-голяма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР