Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (12

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (12
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (12 декември)

Кои са най-големите цифрови организации в страната; Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на " Пиеро 97 " против " БТВ медиа груп " ; Само една десета от българските компании продават продуктите си онлайн; Телевизиите ще отбелязват в допълнение наличието, неуместно за деца
12 дек 2017
Добрата година на най-големите цифрови организации

Компаниите в ТОП 20 регистрират растеж в приходите от над 28%, достигайки 35.5 млн. лева за 2016 година
7 дек 2017 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Емил Кошлуков става програмен шеф на БНТ1

Късно в петък Българска национална телевизия изпрати известие до медиите, че от понеделник ръководството на дирекция " Програма БНТ1 " на публичната медия се поема от Емил Кошлуков. До наскоро тази позиция заемаше Севда Шишманова.
Като програмен шеф Кошлуков ще отговоря за стратегическото обмисляне на главния канал на Българска национална телевизия. В дирекцията са два от основните продуцентски центрове, които развиват както вътрешните продукции на малкия екран, по този начин и привличането на самостоятелни външни продуценти. По принцип шеф " Програма БНТ1 " няма директно въздействие върху новините и публицистиката, те са отделени в независима дирекция, която скоро бе управлявана от Константин Кисимов. Ако шеф " Програма БНТ1 " има хрумвания за промени в новините и публицистиката обаче, има правото да ги разисква с шефа на това звено - Кисимов.
Емил Кошлуков се яви на състезанието за общоприет шеф на държавната телевизия през лятото, само че не съумя да го завоюва макар, че беше апетитен като един от любимците.

По време на надпреварата за стола на генералния шеф в Българска национална телевизия стана ясно, че политикът и публицист в границите на една година 2016/ 2017 г е работил като програмен шеф на телевизия " Алфа ", благосъстоятелност на партия " Атака " с водач Волен Сидеров. Фактът, че шеф на Емил Кошлуков е била политическа групировка, влезе в несъгласие с разпоредбите за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия, в които е посочено, че претендентите не би трябвало да имат стопански и политически зависимости.

Преди да бъде програмен шеф на телевизия " Алфа ", Кошлуков беше за малко и изпълнителен шеф на TV7 и News7, които след банкрута на КТБ бяха оповестени в неплатежоспособност и спрени от Съвет за електронни медии. Пред това политикът беше в управителния съвет на TV7.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Кои са най-големите PR организации в страната

Измина още една година, в която PR промишлеността в България продължава да се трансформира в условия на все по-размиващи се граници сред другите информационни услуги. За да се задържат на пазара, организациите уголемяват портфолиото си от услуги, което към този момент с изключение на обичайното PR обслужване включва стратегическо обмисляне, цифрови акции и вътрешни връзки. Тази година фирмите от бранша заложиха на засилена работа с водачи на мнение, а така наречен работодателски брандинг (от англ. employer branding) е към този момент измежду наложителните предлагани услуги.

Повечето от най-големите PR организации в страната дефинират 2017 като добра година за промишлеността най-много поради навлизането на нови клиенти на пазара и увеличените бюджети за обслужване главно в браншове като финтех и електронната търговия.

Сред проблемите в промишлеността обаче остава не изключително чистата медийна среда в България, която, като се изключи че затруднява работата на PR експертите, отблъсква бюджетите на клиентите им.

Динамичната година за информационната промишленост в положение на промяна се вижда и през докладите на най-големите PR организации в България, които бележат общо малко над 22 млн. лева доходи през 2016 година, или с почти 2% по-малко по отношение на миналата. Заради преструктуриране на бизнеса или разбъркване на огромни клиенти доста от фирмите отичат двуцифрени спадове или нараствания в оборотите си, а първите места за заемат главно от български самостоятелни организации с дългогодишна активност на пазара. В топ 20 влизат също PR звената на огромните информационни групи Publicis One, All Channels Communication, BBDO Group, Havas Group и Ogilvy Group Bulgaria.
Повече по тематиката, както и цялата ранглиста може да видите тук

Върховен административен съд удостовери санкция от 253 хиляди лева за " Олинеза "

Върховният административен съд (ВАС) удостовери глоба от 253 960 лева за заблуждаваща реклама на " Олинеза " ЕООД, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през 2015 година

Проучването на регулатора е почнало по искане на пловдивската компания " Консул " - производител на майонеза с марката " Краси ". Поводът е рекламно обръщение за " -15% " отстъпка от доставната цена на трапезна майонеза " Олинеза " от 200 грама и целесъобразната й продажна цена от 1.09 лева Кампанията протича от април до декември 2015 година и включва радиореклама, известия върху билбордове и слагане на стикер с надпис върху опаковката на продукта.

Според Комисия за защита на конкуренцията рекламата основава и образна, и смислова визия за понижение с 15% на продажната цена на дребно, а не на цената, на която продуктът се доставя до комерсиалната мрежа. Създава се усещане за " провеждането на огромна рекламна акция, обхващаща всички обекти, в които се правят доставки ", а освен в определени търговски сътрудници на " Олинеза ".

Според регулатора вследствие на държанието на " Олинеза " ООД " потребителите се вкарват в подвеждане по отношение на предлаганата от сдружението ценова промоция ", основава се опция за " повишение интереса на евентуалните клиенти към продукта и тяхното насочване към покупката му ", като по този метод " се основава риск трайно да бъдат повредени ползите на съперниците, производители на майонеза ".

При установяване на глобата Комисия за защита на конкуренцията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушаването, както и икономическото положение на " Олинеза ". Сумата 253 960 лева е 1% от размера на чистите доходи от продажби на компанията за финансовата 2014 година
Повече по тематиката може да прочетете тук

" Пловдив 2019 " към този момент е с ново лого и образна еднаквост

Инициативата " Пловдив - Европейска столица на културата " в Пловдив има ново лого, уебсайт и цялостна образна еднаквост, което включва още цифрова и външна реклама, която ще бъде дейна до края на 2019 година, написа " Дневник ".

Логото заменя остарелия графичен знак " Plovdiv Together 2019 ", само че резервира главния лозунг на столицата - " Заедно ". Седем графични линии под формата на буквата П събират в себе си препратки към кирилицата и знаци на Пловдив като Античния спектакъл, Римския стадион, каменните сводове на Стария град, Марица и хълмовете. Автори са пловдивското студио " Пункт " в лицето на Красимир Ставрев и Георги Лазаров.

Логото е съобразено с формалния шрифт с българска кирилица на акцията, основан от " Фонтфабрика ". Видеоклиповете пък са създадени от студио " Кламер " и режисьора Георги Манов. Сайтът е създаден от " Ай-криейтив " - Йоханнес Артинян и Иван Йонов.

Новото лого обаче провокира и съществени полемики към дизайна и символиката му, като в обществените мрежи бяха оповестени редица негови вариации.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Новата благотворителна самодейност на The Smarts " Без дарове за Коледа`’

Агенциите към рекламната група на The Smarts оповестиха, че тази година се отхвърлят от обичайните корпоративни дарове, като спестените средства ще вложат в снимането на рекламен клип за " Националната асоциация за приемна грижа ". Творческата The Smarts, медийната IQ, продуцентската Shoot и PR организацията Paragraph 42 си партнират с асоциацията и работят по правенето на нейни акции про боно, само че за реализирането и снимането на клип са им нужни повече средства. За задачата с изключение на отделените от тях спестявания се обръщат и към техните клиенти и сътрудници, които да се включат в благотворителната самодейност " Без дарове за Коледа ".

Инициативата се развива през видео връзка онлайн от офиса на организацията, където всеки искащ да се включи може да отиде и да остави своята финансова поддръжка към плана, а редом пред камерата екипът на компанията развива разнообразни интензивности. Стрийнинга на " Без дарове за Коледа " ще продължи до 21 декември, а камапнията по събиране на средства до края на годината.

Дигитален бизнес

Фейсбук ще регистрира рекламните си доходи във всяка страна

Най-голямата обществена мрежа - Фейсбук, ще стартира да регистрира рекламните си доходи на локално равнище и няма да ги пренасочва към интернационалната си централа в Дъблин. Решението на американската компания е извънредно и евентуално ще докара до заплащането на по-големи налози.

Главният финансов шеф на Фейсбук Дейв Уенър показва в блога на компанията: " Рекламните доходи, идващи с помощта на локалните ни екипи, повече няма да бъдат насочвани към нашата интернационална централа в Дъблин, а вместо това ще бъдат регистрирани от локалната ни компания във въпросната страна. "
През предходната година компанията реши да стартира да регистрира приходите от огромните си английски клиенти във Англия, което докара до увеличение на налозите, които компанията заплаща.

" Вярваме, че насочването към местна конструкция на продажбите ще даде по-голяма бистрота на държавните управления и управляващите по света, които приканиха за по-голяма видимост на приходите, идващи от локалните продажби в техните страни ", разяснява още Уенър.
Според него смяната ще бъде въведена през 2018 година, като задачата е да бъде приключена през първата половина на 2019 година
Повече по тематиката може да прочетете тук

Съединени американски щати анулираха правилото интернет да е еднообразно наличен за всички

Федералната комисия за връзките (FCC) на Съединени американски щати гласоподава в четвъртък да бъде анулиран правилото за равнопоставеност на всички, които употребяват интернет, с цел да популяризират и употребяват наличие и услуги, написа " Дневник ".

Одобрeнието си дадоха тримата републиканци, а с противоречие за смяната гласоподаваха двамата демократи, членове на комисията.

Правилото е известно като интернет индиферентност и поради него световната осведомителна мрежа е считана за едно от най-демократичните пространства за връзка. През 2015 година по времето на ръководството на демократите FCC категорично забрани на доставчиците на широколентов интернет да блокират интернет уеб сайтове, да забавят достъпа или да дават привилегии за по-висока скорост на тези, които си платят за това. Освен това доставянето на интернет бе квалифицирано като комунална услуга, подлежаща на по-висока степен на регулация.
Промяната на този принцип евентуално ще има съществени последствия за снабдители, консуматори и започващи компании. Освен това следената от републиканците FCC желае да забрани на обособените щати и огромни градове в страната да прибягват до лични правила, запазващи интернет неутралността.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Гугъл ще може да таргетира консуматори съгласно телефонните номера и мейлите им

Интернет колосът Гугъл разшири опциите за таргетиране на потребителите в системата си Гугъл AdWords. Рекламодателите ще могат да доближават до евентуалните си клиенти към този момент, базирайки се на телефонните номера и мейл адресите им. До момента опциите на програмата позволяваха само таргетиране съгласно демографски индикатори, ползи и анонимни мейли. Все отново съгласно общите условия на Гугъл, маркетолозите могат да употребяват информация единствено от персоналната си база данни, без такава, закупена от трети страни.
Повече тук

Медиен бизнес

Disney купува филмовия и ефирен бизнес на Fox за 52 милиарда $

Walt Disney купува филмовия, телевизионния и интернационалния бизнес на 21 Century Fox на Рупърт Мърдок за 52.4 милиарда $, като ще бъде платена в акции. Активите на Fox, които ще бъдат продадени на Disney, включват филмовите и кабелните мрежи на Twentieth Century Fox. Купувачът ще поеме и 13.7 милиарда $ дълг на 21 Century Fox, оповестява Reuters.

Главният изпълнителен шеф на Disney Боб Айгър ще продължи мандата си до края на 2021 година, с цел да следи интеграцията на бизнеса на Fox. Той към този момент отсрочи пенсионирането си три пъти. През март той сподели, че е поел ангажимент да напусне компанията през юли 2019 година

Disney придобива филмовото студио на Fox, дялове в районни спортни канали и в медийните групи Sky и Star of India. След сливането новата група ще управлява 19% от телевизионните стратегии, които се излъчват на платформата на Netflix. По този метод Netflix ще се трансформира във втората най-голяма компания за лъчение на онлайн наличие след CBS. Доставчикът на стрийминг услуги излъчва 15% от тв сериалите, които са в топ 500 на класацията на IMDB. От друга страна, Disney има 7% от най-харесваните серийни филми, а Fox – 12. Двете компании ще излъчват 9% от телевизионните шоу стратегии от същата категория посредством главния съперник на CBS – Amazon Prime, написа Financial Times.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Рекламен бизнес

KFC отвори най-малкия си ресторант в Съединени американски щати

Американската верига за бързо хранене KFC отвори за един ден дребен вид на собствен ресторант в Портланд. Ресторантът сервираше гратис в смален вид едно от известните си менюта, по концепция на организацията Wieden + Kennedy. Редица фенове на веригата посетиха новаторската KFC апаратура, а като част от акцията в обществените мрежи бяха споделени редица видеа, в това число и такива, които демонстрират по какъв начин се подготвят дребните порции. " Винаги търсим нови способи да използваме нововъведенията и технологиите, с цел да вършим разпознаваеми неща ", разяснява за The Daily Meal Джордж Феликс, рекламен шеф на KFC за Съединени американски щати.



Свободни позиции:

ICAP Bulgaria разгласи вакантна позиция за младши бранд управител.

" Заедно в час " разгласи вакантна позиция за експерт " Маркетинг за привличане на претенденти ".

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР