Още по темата Новите дизелови коли замърсяват десет пъти повече

...
Още по темата Новите дизелови коли замърсяват десет пъти повече
Коментари Харесай

Германският автомобилен сектор беше ударен от скандал с опити върху хора и маймуни

Още по тематиката
Новите дизелови коли замърсяват 10 пъти повече от камионите и рейсовете
от Дневник,7 яну 2017
Volkswagen ще заплати 15 милиарда $ компенсации на притежатели на дизелови коли в Съединени американски щати

Съдът постанови окончателното си решение
26 окт 2016 25
младежи няколко часа са вдишвали разнообразни дози от азотния диоксид за опити в институт, част от Университета на Аахен.Германските автомобилни компании се замесиха в нов скандал, откакто стана ясно, че са финансирали проучвателен институт, който е правил опити върху хора и маймуни за въздействието на газовите изпарения от дизеловото гориво.

Експериментите

Германският вестник Stuttgarter Zeitung заяви, че 25 младежи няколко часа са вдишвали разнообразни дози от азотния диоксид за опити в институт, част от Университета на Аахен. Последствията за човешкия организъм от газовете не са били избрани, когато проучването е било оповестено през 2016 година, твърди изданието.

Вестник New York Times заяви и за други сходни проби – правени през 2014 година върху маймуни Съединени американски щати от Изследователския респираторен институт " Лавлейс ". Основният възложител е бил Volkswagen, настояват двама души, които са управлявали опитите. Маймуните са дишали наложително отработените газове от дизелов мотор на компанията, за който година по-късно се разбра, че е оборудван с компютърна стратегия, прикриваща обстоятелството, че излъчванията са над допустимото.

За задачата е била употребена Европейската изследователска група за околна среда и здраве в транспортния бранш (EUGT) - лобистка организация, финансирана от Volkswafen, Daimler и BMW, която беше разпусната през предходната година. Целта на опитите е била да се съберат причини в отбрана на дизеловите мотори след разкрития на Световната здравна организация, че отработените от тях газове може да провокират ракови болести. Не е ясно дали автокомпаниите са знаели за опитите с маймуни.

Реакциите на фирмите

В събота трите компании осъдиха американското проучване. Но в неделя последва разкритието на Stuttgarter Zeitung, че EUGT е финансирала и научните опити с азотен диоксид в Европа. Разкритията се трансфораха в още един проблем, който подкопава имиджа на дизела. Дизеловата технология остава с изключение на мотор на облага за немските производители на коли.
Германската автомобилна промишленост, която към момента е разочарована от абсурда с Volkswagen отпреди няколко години, когато компанията се опита да манипулира емисионни проби, се дистанцира от групата, финансирала проучванията, написа Bloomberg.

В отговор на обвиняванията Volkswagen съобщи в: " Ние сме уверени, че определените по това време научни способи са били неправилни ".

Daimler сподели в неделя, че е " шокирана от степента на тези изследвания и метода, по който са осъществени. " " Ние изрично осъждаме тестванията ", споделиха от компанията, като добави, че не е ималa роля в решението за метода за тестване, а ограниченията, подхванати от EUGT са срещу полезностите и етичните правила на Daimler ". Автомобилният тръст, основан в Щутгард, заяви, че е почнал следствие на тестванията върху маймуни и хора, които смята за " непотребни и отблъскващи ".

и на държавното управление

В понеделник немското държавно управление осъди опитите с хора и маймуни и настоя управителните органи на трите компании да вземат ограничения. " Тези проби с маймуни или даже с хора са морално безусловно неоправдани и повдигат голям брой значими въпроси за това кой стои зад тях. Надзорните препоръки на тези, които са упълномощили поръчките, носят специфична отговорност ", съобщи държавният представител Щефен Зиберт.

Щефан Вайл, който съставлява в борда на Volkswagen държавното управление на провинция Долна Саксония, сподели, че с сътрудниците оказват напън управлението незабавно да даде информация каква е била задачата на проучванията. " В последна сметка решаващият фактор е предназначението на сходни опити. Ако е тествана сигурността и здравословната среда на работното място, както наподобява за опитите в Университета на Аахен, и са спазени етичните правила, то това наподобява основателно ", изясни той на конференция. " Но в случай че опитите са обслужвали маркетинга и продажбите, не мисля, че има каквото и да е задоволително опрощение за сходен метод ", добави той.

Бернд Алтусман, министър на стопанската система на Долна Саксония (провинцията е един от огромните акционери във Volkswagen и хазаин на централата на компанията), прикани " да не се прикрива и омаловажава нищо, всичко би трябвало да бъде показано ". Според него тестванията са били " глупави " и в тях са прекрачени морални граници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР