Още по темата Новата митническа политика на САЩ засега не

...
Още по темата Новата митническа политика на САЩ засега не
Коментари Харесай

САЩ поискаха Китай да подпише дългосрочни договори за внос на американски стоки

Още по тематиката
Новата митническа политика на Съединени американски щати към този момент не оказва въздействие върху " Алкомет "

В Съединени американски щати има дефицит на алуминий и това води до растеж на цените, което е добре за резултатите на европейските производители
23 май 2018
Китай и Съединени американски щати в спор за понижение на тъговския остатък на Пекин

Според източници Китай е предложил размерът му да намалее с 200 милиарда $, Пекин отхвърля да е правил сходна оферта
19 май 2018
Китай вкарва ограничения за по-голяма киберсигурност

Новата политика на Пекин издига бариери за непознатия бизнес на локалния пазар
17 май 2018
След диалог с Китай Доналд Тръмп желае да избави бизнеса на ZTE

Само преди седмица компанията спря главните си интервенции поради глобите от Съединени американски щати
15 май 2018 Вашингтон притиска Пекин да подпише дълготрайни контракти за импорт на американски артикули в региона на земеделието и енергетиката. Новото искане е част от тактиката на Съединени американски щати да понижат комерсиалния остатък с Китай – едно от основните послания от предизборната акция на Доналд Тръмп.

По време на следващия кръг от договаряния този месец Вашингтон изиска от Пекин да усили вноса на избрани американски артикули. Сега упованията са показаният лист да бъде разискван при визитата на министъра на търговията Уилбър Рос в китайската столица тази седмица. Но евентуална договорка крие заплаха от загуби за други търговски сътрудници на Китай, измежду които и Европейският съюз (ЕС), написа Financial Times.

Какво ще желаят Съединени американски щати

Според изданието Рос ще притисне китайската страна да удостовери уговорката си, стихотворец преди седмица. Тогава вицепремиерът и основен стопански консултант на президента Си Цзинпин – Лиу Хе, съобщи, че Пекин ще усили вноса на американска продукция, без да бъдат конкретизирани детайлностите. Сега американската администрация желае обещанието да бъде формализирано, настояват източници на FT. Това би било огромен пробив, имайки поради, че договарянията започнаха едвам при започване на месеца, когато Съединени американски щати изпратиха първата си делегация в Пекин.

Очаква се американският министър на търговията да се концентрира към артикули, които Китай сега внася от други места – петрол и рафинирани артикули, полутечен природен газ и земеделска продукция като соя и някои типове месо. Американската страна може да изиска Китай да вдигне квотите за импорт на избрани артикули от Съединени американски щати.
Министърът на финансите Стивън Мнучин, който също по този начин води договарянията с Пекин, няколко пъти разяснява, че нарастването на вноса може да е с цели 50 - 60 милиарда $ годишно. През 2017 година износът към Китай доближи рекордните 130 милиарда $.

В изявление по американската телевизия CNBC Мнучин съобщи, че Рос ще се опита да контракти " рамка ", която да се трансформира в " обвързващи съглашения " сред компании.

Източници от американската администрация са удостоверили пред FT, че Съединени американски щати ще изискат промени на китайските права за интелектуална благосъстоятелност, както и преустановяване на дотациите и друга държавна поддръжка по самодейността на Си Цзинпин Made in China 2025, която би трябвало да трансформира Китай в софтуерен водач.
Диалогът сред двете страни е положителен сигнал, че комерсиалната война най-малко към този момент е отсрочена. Според коментар на Нейтън Шийтс – някогашен помощник-секретар по интернационалните въпроси в министерството на финансите, пред FT твърдият метод на администрацията на Тръмп несъмнено е привлякъл вниманието на Китай, само че дали ще се окаже сполучлив следва да се разбере.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР