Още по темата Моят телефон, е моята банкова карта Засега

...
Още по темата Моят телефон, е моята банкова карта Засега
Коментари Харесай

Три четвърти от българите пазаруват без повод в интернет

Още по тематиката
Моят телефон, е моята банкова карта

Засега единствено три български банки са предложили артикули и услуги в посока нашарване на безконтактните заплащания, чака се броят им да пораства
8 дек 2017
Къде да си похарча биткойна

Разплащането с криптовалути към момента е лимитирано, благоприятни условия за това обаче има и в България
24 ное 2017 Около 20% от българските консуматори биха отказали покупка, в случай че не могат да платят с карта. Това демонстрира изследване на картовия оператор " Visa България ". Според данните сходен избор въздейства на покупките както при офлайн извършване на покупки, по този начин и онлайн. При поръчка на артикули през световната мрежа предложеният метод на заплащане към момента е посредством натрапен платеж при идване на стоката, като тази алтернатива е значима за 38% от интервюираните. Но над една четвърт от потребителите към този момент избират да уредят заплащането онлайн посредством платежна карта, което е нарастване с 8 процентни пункта по отношение на предходната година.

По Коледа и освен

" Предколедният сезон си остава интервалът, в който се вършат най-вече онлайн покупки. Но по-голямата част от хората към този момент не свързват извършването на покупки в интернет единствено с избран интервал от годината. Това ни демонстрира, че онлайн извършването на покупки се трансформира в всекидневие за българските консуматори ", разяснява мениджърът на " Visa България " Красимира Райчева. Близо три четвърти от потребителите, взели участие в анкетата, удостоверяват, че към този момент не пазарят в интернет по избран мотив, като 41% от тях го вършат няколко пъти в месеца. Мнозина споделят като плюс на интернет заплащанията по-лесното следене на осъществените разноски.

Проучването е осъществено от организация " Ноема ", като в него са взели участие към 100 респонденти. Анкетираните дами обаче са три пъти повече (74%) от мъжете (26%) взели участие в анкетата. Половината имат месечен приход сред 800 и 1400 лева, а 70% от тях са с висше обучение. Интересно е, че даже и повече от 2/3 от тях да се дефинират като работещи, значителен дял – 12% от участниците се дефинират като " стопанка ".

Безконтактната технология на заплащане, която разрешава по-бързо привършване на транзакция с карта или даже заплащане без карта, а с друго устройство, което има опция за NFC (near field communication) съгласуваност с безкотактен ПОС терминал, като да вземем за пример смарт телефон, се развива бързо. В момента в България има над 80 хиляди устройства за приемане на заплащания, като съгласно Райчева множеството от тях към този момент са безконтактни. Също над 50% от употребяваните платежни карти също имат такава функционалност, откакто в началото бяха въведени у нас през 2013 година Този развой е нескончаем, като голямата част от ПОС терминалите у нас са благосъстоятелност на обслужващите банки и надлежно е тяхна инвестиция.

Какво е положението на пазара

През първата половина на годината платежните карти, издадени от български банки, са били употребявани за евакуиране на 12.48 милиарда лева кеш от банкомати и 110 млн. лева изтеглен кеш на ПОС терминал.

Според последните данни на Българска народна банка за платежните принадлежности общият брой на дебитните и кредитните карти е над 7.73 млн. броя. От тях 50% са издадени от Mastercard, 47% са на Visa, 1% са на локалния оператор БОРИКА, а останалите са на по-малки картови оператори. Въпреки това данните демонстрират, че през този интервал над половината от общата сума, платена на ПОС терминали, е била осъществена с карти на Visa. Интересно е да се означи, че макар че картите на БОРИКА съставляват единствено 1% от общия брой платежни пластики, с тях са били осъществени безкешови заплащания, отговарящи на 5% от цялата сума на тези разплащания. С картите на Mastercard са платени 44% от средствата, като за по-малките оператори остават по-малко от 1% от пазара.

Към средата на годината с българските платежни карти са били осъществени безкешови интервенции на обща стойност 4.47 милиарда лева, което е с над 30% растеж спрямо интервала на предходната година. Като се има поради, че втората половина на годината размерът на тези транзакции исторически постоянно е по-голям, може да се чака 2017 година да е първата година, в която безкешовите транзакции ще надвишават 10 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР