Цената на парното ще намалее с 5 на сто средно

...
Цената на парното ще намалее с 5 на сто средно
Коментари Харесай

От 1 юли в цялата страна: Цената на парното пада с 5 на сто

Цената на парното ще намалее с 5 на 100 приблизително за всички топлофикации в страната.

Това сочат калкулации на Асоциацията на топлофикационните сдружения, които се вършат редом с Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Сметката показа Кремен Георгиев, който е ръководител на организацията в отговор на питане от " Телеграф ".

Коментарът му е по отношение на изменение на цените на тока и топлинната сила за идващия регулаторен интервал от 1 юли 2024 до 1 юли 2025 г. 

По думите на Кремен Георгиев цените на топлинната сила и енергоефективния ток от комбинирано произвеждане, препоръчани в заявките на топлофикациите, са нереални и няма да получат утвърждение от КЕВР. 
Заявления 
Повечето топлофикации в страната желаят по-високи цени за парното и топлата вода от 1 юли, демонстрират заявките им, оповестени в уеб страницата на КЕВР.

Единствено " Топлофикация София ", която към момента е затънала в задължения, предлага понижение на сметките за парно, като цената да падне от над 130 лева на 97 лева/мвтч.

Мотивите на сдружението са разказани в надвзетия доход, в резултат на по-ниските цени на природния газ и на квотите за въглеродни излъчвания през изтичащия регулаторен интервал.

Според Георгиев обаче, с цел да желае столичното сдружение по-ниска цена на топлинната сила, значи, че би трябвало да е поискала да продава енергоефективния ток по-скъпо. Това е кръстосано субсидиране и не е позволено, изясни Георгиев. 
Мнение
" Топлофикация София " счита, че няма кръстосано субсидиране, тъй като, като се изключи че е понижила препоръчаната цена на топлинната сила, е понижила и цената на тока.

Георгиев обаче изясни, че при комбинираното произвеждане с една единица природен газ 40% отиват за произвеждане на електрическа енергия и 60% за топлинна сила.

Председателят на асоциацията съобщи още, че няма връзка сред новите цени на парното и тока с изравнителните сметки, написа " Телеграф ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР