Още по темата Кой кой е и колко губи в

...
Още по темата Кой кой е и колко губи в
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Кой кой е и какъв брой губи в българските медии

Извън двете огромни малките екрани съвсем всички други български медийни компании са на загуба или доста ниска облага
16 фев 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (13 февруари)

Новият притежател на BIT спря всички излъчвания на телевизията; Telenor стартира акция за безвреден интернет измежду младежите; Стартира ново онлайн издание " Тоест " ; Новата цифрова организация BookMark ще работи с издатели и създатели на книги; Илън Мъск и галактическата му рекламна стратегия; Unilever може да изтегли рекламите си от Фейсбук и Google; Комуникацията по време на олимпийските игри и други
13 фев 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Петр Келнер е определен за покупател на " Нова телевизия "

MTG подписа съглашение за продажба на 95% акционерно присъединяване в " Нова броудкастинг груп " (НБГ) (собственикът на " Нова тв " ) в България с PPF Group, ръководената от Петр Келнер капиталова компания, оповестиха от продавача. Сделката прави оценка 100% от бизнеса на медията на 185 млн. евро. Останалите 5% в българското сдружение се държат от Дидие Щосел, основен изпълнителен шеф на групата.
Келнер, който е най-богатият предприемач в Чехия, е предпочетен за покупател и на бизнеса на Telenor в България, съгласно няколко самостоятелни източника на " Капитал ".

" Нова " е най-голямата медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала и 19 онлайн компании, които дружно са генерирали 100 млн. евро доходи за 2017 и 19.7 млн. евро оперативна облага на " Нова " за 2017 година Телевизията имаше 151.8 млн. лева доходи за 2016. В Nova работят 650 души.

Предстои договорката да бъде утвърдена от регулаторните органи, което се чака да стане през първата половина на 2018 година Всъщност единствено Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да се произнесе по договорката. Това позволение евентуално ще е елементарно, тъй като Келнер няма други вложения в страната. По-сложна ще е обстановката при втората договорка - за телеком бизнеса на Telenor, тъй като към този момент ще има тв актив в страната.

MTG стъпи на българския пазар 2007 година, като влага първо в Balkan Media Group Limited, която ръководи телевизионните канали Diema, а по-късно придобива Nova през 2008 година за галактическата от настояща позиция сума от 620 млн. евро.
Повече по тематиката може да прочетете тук.

Илия Яков е новият цифров креативен шеф в All Channels | Advertising

Илия Яков поема поста на цифров креативен шеф в All Channels | Advertising, част от информационната група All Channels Communication. Той ще дава отговор за консолидираното на рекламните акции в цифрова среда, както и за правенето на разработки в региона на маркетинга на прекарванията (т.нар. experiential маркетинг), а измежду марките, с които ще работи, са Jameson, Stolichno, Starobrno и The Mall. " Желанието ми е дружно с екипа да развиваме устойчиви във времето стратегически значими хрумвания ", разяснява за медиите Илия Яков.

Яков има дълготраен професионален опит в региона на връзките. Криерата му стартира през 2006 година в рекламна организация " К+К ", след което работи в PRO BG и bTV, като част от отдела за интеграцията на цифрови системи за ръководство на запаси. През годините е част от организацията TBWA, а по-късно заема длъжността " Творчески водач " в цифровата организация Saatchi Interactive, част от групата на Publicis One. В продължение на две години Илия Яков работи като креативен шеф към групата на Ogilvy Sofia.

" Монбат " мина през изцяло ребрандиране

Производителят на акумулатори " Монбат " към този момент е с ново лого, което взе участие в представянето на всички съществени действия в групата. Процесът по ребрандиране стартира още в средата на предходната година, като все още не престават довършителните вндерявания на логото по всички активи на компанията. Главният началник на плана е Ваня Бабанин, шеф " Маркетинг и връзки " за икономическата група, която разяснява пред " Капитал ", че новата визия резервира присъщите цветове, само че по нов, съвременен и конкурентен метод показва развиването и надгражда марката. " Направихме хармонизация сред другите сдружения, тъй че да се покаже, че са част от една и съща група. Новото лого е по-изчистено, а във визията му липсва рамката, която присъстваше преди този момент, за да се покаже прозрачността на групата пред аудиторията ", споделя Бабанин. Като част от ребрандирането " Монбат " стартира и новия си уебсайт, дело на италианската компания Message Group, който е ориентиран главно към вложители, които могат да намерят подробна информация за активността на групата, финансовите й резултати във времето и тактиката й за развиване.

Ребрандирането на " Монбат " стана редом с придобиването на нови бизнеси в компанията, като съгласно Бабанин това в допълнение довежда до потребност от индикация за групова принадлежност.

В момента компанията има фабрики в България, Румъния и Сърбия и изнася производството си в 64 страни. Част от активността й е и преработването на акумулаторните акумулатори, от които извлича част от главния си запас – оловото. Миналата година " Монбат " закупи надзор върху италианското дружество за преправка на отпадни батерии Piombifera Italian, както и немските компании за произвеждане на литиево-йонни акумулатори Gaia Akkumulatorenwerke и EAS.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Кампания на безалкохолна крафт бира завоюва тазгодишната " Рекламна академия "

Комуникационната акция за безалкохолна крафт бира " Късата съчка " стана победител в петото издание на самодейността за студенти " Рекламна академия ", която се организира сред 13 и 16 февруари, проведена от Нов български университет, Българската асоциация на рекламодателите и Българската асоциация на информационните организации (БАКА). " Рекламна академия " цели да покаже на студентите процесът по правене на цялостна информационна тактика в една компания, работейки със експерти от сектора, които в продължение на 4 дни бяха техни ментори.

Отборът победител показа хумористична акция за безалкохолна крафт бира " Късата съчка ". Посланието на рекламата е " Разочарование за ценители ", подтикнато от концепцията, че българите не считат безалкохолната бира за същинска бира. Ментори на екипа бяха Николай Диевски, бранд управител в " Хайнекен ", и Марин Костов-Мъро, креативен шеф в All Channels Communication.

Финалист в академията беше екипът, създал идея за разкриване на магазин на Decathlon в Бургас, която подтиква хората да спрат да отсрочват тренировките. Ментори на екипа бяха Деница Михайловска, управител " Събития и връзки с обществеността " в Decathlon България и Боян Петров, Digital Strategist в Havas Group Bulgaria.
До огромния край стигна още и екипът, създал идея за информационна акция на естествен лековит мас Vicks, с ментори Ралица Милчева, продуктов управител на Actavis, и Николай Караджов, изпълнителен шеф на БАКА.

В " Рекламна академия " тази година участваха общо 212 студенти, разпределени в 16 екипа. Те трябваше да работят по проблеми от секторите: " Автомобили ", " Бира, сайдер ", " Банки ", " Храни ", " Вода и безалкохолни питиета ", " Лекарства ", " Търговски вериги, спортни артикули ". Техни ментори бяха общо 25 представители на рекламодатели и рекламни организации.

Дигитален бизнес

През 2017г. Фейсбук е изгубил 2.8 млн. консуматори под 25 години в Съединени американски щати

Фейсбук стартира да губи най-младите си консуматори на американския пазар по-бързо от предстоящото от анализаторите. Миналата година компанията за цифрови проучвания eMarketer предвижда, че през 2017 година обществената мрежи ще загуби 3.4% от аудиторията си сред 12 и 17 години. Реалните проценти обаче се оказват още по-големи – за тази възрастова група е регистриран спад в Съединени американски щати от 9.9% или 1.4 млн. консуматори.
Според изданието recode една от аргументите за тази наклонност е, че децата имат огромен избор от обществени мрежи за поддържане на контакт със фамилията и приятелите си и избират функционалности за краткотрайно шерване на фотоси, което не съответствува с концепцията на Фейсбук за събиране на мемоари. Това изяснява за какво Snapchat и Instagram добиват все по-голяма известност в тази възрастова група.

Добавяйки всички възрастови групи под 25 години за Съединени американски щати броят на изгубените консуматори се удвоява. Прогнозата на eMarketer е, че през 2018 година от обществената мрежа в Съединени американски щати ще се откажат още 2.1 млн. консуматори под 25 години. Около 9.3% понижение ще бъде регистрирано при потребителите под 11 години, 5.6% спад за тези сред 12 и 17 години и 5.8% по-малко за младежите на възраст сред 18 и 24 години.

Според еMarketer обаче общият брой на американските консуматори във Фейсбук ще продължи да пораства и през идващите няколко години. Това важи също и за притежаваната от интернет колоса обществена мрежа Instagram, чиято потребителска база за американския пазар се чака да нарасне с 13% през 2018 година, достигайки близо 105 млн. консуматори. Очакванията за съперника Snapchat са също положителни - те евентуално ще отбележат растеж на потребителите на американския пазар от 9% през тази година, достигайки 86.5 млн. до края на 2018 година

Гугъл стартира да блокира спам рекламите

Интернет колосът Гугъл разгласи, че стопира онлайн спам рекламите, както и мощните видеа, които се пускат автоматизирано без намесата на потребителите. От компанията оповестиха, че точно противоположната връзка на потребителите e довела до тези промени. Заместник-президентът на браузера Chrome Раул Рой-Чоухъри разяснява пред английското издание Express, че рекламитe, които хората намират за дразнещи и досадни, са най-много тези, които заемат огромна повърхност на екрана, тези, които мъчно могат да бъдат затворени или автоматизирано започващите видеа. " Тези реклами постоянно пречи на хората да употребяват браузърите си по предопределение, а точно да ги свързва със наличие и информация. Затова, считано от 15 февруари, Chrome стопира да демонстрира всички онлайн реклами, маркирани като дразнещи от потребителите ", споделя още Рой-Чоухъри.

Употребата на персонални данни от Фейсбук е противозаконна, отсъди немски съд

Берлинският областен съд отсъди, че използването на персонални данни от Фейсбук е частично противозаконна, оповестява Reuters, като се базира на изказване на Федерацията на немските потребителски организации (ФГПО).

Според правосъдното решение противозаконните дейности на Фейсбук при боравенето с персоналните данни на потребителите са по две противозаконни посоки – от една страна, обществената мрежа продължава да дава персонални данни на производители на приложения, без да получава категорично и добре осведомено единодушие от потребителите, а от друга, компанията употребява същите тези персонални данни за задачите на така наречен микроориентиран маркетинг, още веднъж без да е получила експлицитното единодушие на потребителите си.

От Фейсбук обявиха, че ще апелират правосъдното решение, макар че някои от клаузите му са в интерес на интернет колоса. В свое изказване от компанията обясниха, че са внесли съществени промени в изискванията си за приложимост и в насоките си за отбрана на данните на потребителите от 2015 година, когато бяха импортирани за пръв път обвиняванията на ФГПО, до момента.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Медиен бизнес

Над 28.3 млн. фенове са гледали откриването на олимпийските игри в Съединени американски щати

Тазгодишната гала по откриването на зимните олимпийски игри в Пьончан още веднъж провокира голям зрителски интерес. В Съединени американски щати правата за излъчването на 23-ата олимпиада се държаха от NBC.

По данни на Nielsen, показани от AdWeek, феновете на петъчното шоу са били близо 28.3 млн., от които: 27.8 млн. - телевизионни фенове, а останалите близо половин милион са следили церемонията през уеб страницата и мобилното приложение на NBC.

Това не е рекорден рейтинг за медията, чийто фенове през 2014 година в Сочи наброяваха 31.7 млн., а през 2010 във Ванкувър - 32.7 млн.. Пикът от 31.5 млн. фенове на откриването тази година е бил сред 21 и 21:15 ч. (източноамериканско време), при появяването на американската делегация на обичайния церемониал на спортистите. За да подсигурява обещаната публика на рекламодателите, тази година телевизионният колос промени тактиката си. За да се приспособява към изменящите се привички на потребителите, NBC ще регистрира и онлайн гледаемостта на зимните игри. Измежду най-големите рекламодатели бяха Apple Watch, Coca-Cola, Chevrolet, Samsung,Galaxy, Toyota, Visa и Ford, а NBC си резервира част от времето в рекламните блокове, с цел да показа излъчвания, които се чака скоро да станат част от програмата й. Компанията чака рекламодателите на спортното събитие да й донесат доходи в размер на 900 млн. $.
Повече тук

Forbes пораства на европейския пазар посредством събития и брандирано наличие

Инвестициите на Forbes в разнообразни артикули през последните две години доведоха до увеличение на месечните им читатели на европейския пазар до 12 млн. или към 15% от международния му трафик.

По думите на основния финансов шеф Марк Хоуард пред изданието Digiday сега две трети от приходите от цифровата реклама идват от програматик закупуване, директни покупко-продажби и брандирано наличие, а останалата част от събития онлайн и проучвания, поръчани от клиенти. Той прибавя, че брандираното наличие и събитията онлайн са двата най-бързо растящи източници на доходи за Европа.
Събитията са значим съставен елемент от общото развиване на бизнеса, което води до увеличението на броя им всяка година. Очаква се пред 2018 г.изданието да бъде хазаин на най-малко 5 нови събития, настрана от миналогодишните 17, като 3 от тях ще се състоят в Европа. Това са The CMO Summit,The CIO Summit’’ и The Under 30 Summit.

Forbes неотдавна закупи The Memo - английско издание за бизнес и технологии, което усили пазара на медията. Сделката спомогна за увеличение на редакторския екип в Лондон до 5 индивида.

В тактиката за развиване на изданието е и провеждането на редица изследвания измежду читателите, които ще спомогнат за по-добро установяване и сегментиране на аудиториите, което от своя страна ще докара до привличане на повече рекламодатели. За задачата от Forbes развиха и вътрешната си платформа BrandVoice, през която фирмите могат да разгласяват рекламно наличие непосредствено на уеб страницата на медията, а резултатът е, че 85% от гледанията на рекламите са от аудиторията, до която марките целят да доближат.
Повече тук

Рекламен бизнес

Nike показва непобедимите лондончани в новата си рекламна акция

Новата рекламна акция на Nike впечатлява феновете, преплитайки в себе разнородни пейзажи от английската столица и вдъхновяващи персонажи, всеки от които със специфични умения. Създаден от Лондон за Лондон, динамичният клип показва борбения, спортен дух на лондончани на характерния за тях диалект. Рекламният спот озаглавен " Непобедимият Лондончанин " (Nothing Beats a Londoner) ни придвижва в достоверната лондонска атмосфера където в границите на 3 минути се сблъскваме с 258 лондончани, в това число известни персони от музиката и спорта, измежду които английските лекоатлети Мо Фара и Дина Ашър-Смит, футболистът Хари Кейн и рапърът прочут под прозвището Скепта. " За да се подчертае спортният дух на лондончаните, музиката е друга за всяка обособена сцена ", разяснява пред изданието AdWeek, организацията, основала клипа - Wieden + Kennedy London.



Големите рекламодатели от олимпийските игри редуцират бюджета си тази година

Някои от най-големите рекламодатели на олимпийските игри, измежду които General Motors, AT&T и P&G, ще съкратят разноските си за събитието тази година, написа Wall Street Journal. Причините за това са, че някои от тях се обръщат към по-таргетирани медии и цифрови платформи. Други се тормозят за гледаемостта на събитието като отражение на измененията в навиците на потребителите, които демонстрират по-голям медиен интерес към летните за сметка на зимните игри.

Говорител на NBC Sports заяви, че мрежата чака продажбите и на цифровите реклами и тези в народен ефир от игрите в Пьонгчанг да й донесат доходи от над 900 млн. $, като 60% от тях ще бъдат от нови рекламодатели. Въпреки впечатляващите цифри не се знае дали в бъдеще няма да настъпят генерални промени в рекламната тактика и на другите марки, които ще обиден огромните медии като NBC.

След като за последните две зимни олимпийски игри AT&T и P&G доста усилиха разноските си, в този момент се чака да извърнат посоката на придвижване, намалявайки ги с най-малко 30% от олимпиада в Сочи преди 4 години. Говорител на P&G, която похарчи 51 млн. $ за телевизионна реклама на предишните игри, заяви, че компанията е намерила метод да влага по-ефективно по време на олимпиадата.

General Motors пък, които похарчиха 148 млн. $ на олимпиадата преди 4 години, възнамеряват да понижат инвестицията си с 10% тази година. Според осведомени това е част от по-мащабна тактика да съкратят разноските си за скъпи събития.

За да излъчат половинминутен рекламен слот на зимните игри в известно време, фирмите би трябвало да платят сред 700 и 750 хиляди $. А тази година рекламодателите могат да избират сред няколко огромни спортни събития - международното състезание, олимпийските игри и Super Bowl.

Свободни позиции:

Progress разгласи вакантна PR стажантска позиция.

Xplora разгласи вакантна позиция за Social Performance Specialist и свободна стажантска позиция.

MobiSystems разгласи вакантна позиция за маркетинг експерт.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР