Още по темата Екология 9 фев 2022 Инициативен комитет ЗА

...
Още по темата Екология 9 фев 2022 Инициативен комитет ЗА
Коментари Харесай

Стартира подписка срещу изграждане на завода за изгаряне на отпадъци край Павликени

Още по тематиката Екология 9 фев 2022 Инициативен комитет ЗА ПАВЛИКЕНИ започва подписка ПРОТИВ построяването на апаратура за изгаряне на боклуци до село Върбовка. Готовата подписка ще бъде показана на упования нов експертен съвет към Регионалната ревизия за запазване на околната среда (РИОСВ) - Велико Търново. Първият даде своето позитивно мнение за създаване на завода единствено с два гласа против- на Данита Заричинова от екологично съдружие " за Земята " и Пенчо Пандъков от съдружие “Балканка”. Само няколко дни по-късно стана ясно, че министърът на околната среда и водите Борислав Сандов смени шефа на екоинспекцията. Новият шеф Мая Радева изисква Експертният екологичен съвет наново да прегледа Доклада за оценка за въздействието върху околната среда (ДОВОС) на капиталово предложение с възложител „ Петрургия “ ООД. Заводът на Румен Гайтански Вълка е с потенциал от над 400 000 тона боклуци годишно, повече даже от планувания инсинератор в София за 180 000 тона.
В резолюцията на шефа като причина за това решение са изтъкнати процесуални пропуски, непълноти на ДОВОС във връзка с разнообразни съставни елементи и фактори на околната среда, както и се обръща внимание на мненията на РЗИ – Велико Търново, БДДР – Плевен и РИМ – Велико Търново, в които е направено искане на допълнение на отчета.
В региона е открита и късноантична цитадела, която е застрашена поради капиталовото желание. Накратко - В капиталовото предложение за завода за каменна вата, затулен като енергоизточник, има план за създаване на голяма апаратура за изгаряне на боклуци, която ще навреди на околната среда, на здравето на жителите и на цялостното икономическо развиване на региона, разяснява в изявление за 3еNews Данита Заричинова от " За Земята ". По-конкретно в сегашната процедура за отчета за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) има доста пропуски. Сред тях са липса на задоволително ясна информация за състава и произхода на отпадъците, които ще се изгарят. Също по този начин липса на задоволително информация по отношение на мониторинга на нездравословните излъчвания в атмосферата. Неяснота за последващото неутрализиране на пепелта след изгаряне и какъв брой ще бъде като количество, както и каква част ще е токсична. Няма информация за въздействието върху качеството на въздуха, в това число от увеличение на трафика. Проектът не подхожда на Националния проект за ръководство на отпадъците 2021-2028 година, счита екологът. Има и голям брой процедурни пропуски, като повърхностен достъп до документите по плана, добави тя. Предстои да има второ съвещание на Експертния екологичен съвет (ЕЕС), откакто се получат мнения от Басейнова Дирекция и от РЗИ - Велико Търново. На първия съвет представителят на Басейнова дирекция „ Дунавски район” не съумя да участва, само че в тяхното мнение от 26.01.2022 година излиза наяве, че не съгласуват отчета, поради пропуски. А представителят на РЗИ - Велико Търново посочи, че те не са били съответно осведомени на някои стадии от процедурата. До момента у нас няма такива фабрики, изгаря се RDF в някои циментови фабрики и Топлоелектрическа централа. Ако се построи подобен цех това ще значи, че Павликени ще стане " жертва " на цялата сбъркана система за ръководство на боклуци в страната - неефективно разделно събиране, което тук-там липсва напълно, а на другите е тотално незадоволително, разяснява Данита Заричинова за 3eNews. Ще бъде и в контраст с главен принцип в Националния проект за ръководство на отпадъците 2021-2028 година - “близост - отпадъците би трябвало да бъдат обезвреждани допустимо най-близко до мястото на тяхното образуване”, сподели още тя. Такъв цех значи и голяма взаимозависимост - с цел да работи, той ще има потребност от непрестанно количество боклуци, над 400 000 тона годишно. Ако подобрим разделното събиране и рециклираме и компостираме повече - затова ще би трябвало да се внася боклук, изясни още тя.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР