Още не влязъл за одобрение в кабинета, новият бюдгет вече

...
Още не влязъл за одобрение в кабинета, новият бюдгет вече
Коментари Харесай

Искри за бюджета, синдикатите скочиха. Тежко предупреждение

Още не влезнал за утвърждение в кабинета, новият бюдгет към този момент разпали пристрастеностите. Искрите по плановете му започнаха да хвърчат. КТ " Подкрепа " няма да поддържа бюджета, в случай че включва заледяване на минималната работна заплата, разгласи икономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова в изявление за бТВ. Засега финансовият министър Асен Василев е срещу минималната работна заплата да се усилва два пъти в една година. И съгласно изказванията му от 1 юли тя ще остане 710 лева

Единствената по-значима смяна в законопроекта за актуализацията на държавния бюджет е в този на Държавното публично обезпечаване (ДОО) и смяната за пресмятане на пенсиите, която ще се случи от 1-ви октомври тази година. Тази смяна не е съгласувана и изговаряна със синдикатите. Ние не трябваше да разбираме за това в петък вечерта, заяви Ваня Григорова.

Тя добави, че от синдикатите не са срещу увеличението на пенсиите, и няма по какъв начин да са срещу, само че това е трябвало да се случи с увеличение на приходите във фондовете на Национален осигурителен институт.

" Какво вършим сега, отваряме изхода, само че входът е затворен. Когато е затворен входът значи, че тези нараствания ще се вършат непрестанно, през спомагателни прехвърляния на държавния бюджет, т.е. през налози, а би трябвало да знаем, че налозите са за всичко друго, само че не и по тази причина все още. Те отиват за опазване на здравето, обучение, инфраструктура, обществени услуги. Това се финансира от държавния бюджет, а в този момент се оказа, че би трябвало да финансира и пенсиите ", сподели тя.

По думите на Григорова, с цел да не се финансират пенсиите с бюджета, е би трябвало първо да се усилят минималният застрахователен приход, оптималният застрахователен приход и да се случи изсветляване на труда за всички тези хора, за които работодателите не внасят осигуровки. 

" Този бюджет не е новаторски, а антикризисен ", сподели Григорова. Към момента не се виждат изгледи за усмиряване на поредицата от инфлационни шокове. Войната в Украйна и глобите против Русия затрудняват бизнеса и придвижването на основни запаси, разгласи Григорова.

В тази обстановка не бихме се съпротивлявали против увеличението на дълга, въпреки че той е под междинните нива на Европейски Съюз, добави още тя.

Настоящото държавно управление не е готово за генерална смяна на данъчната система, счита Григорова.

" Да се взима нов дълг, с цел да се покрива остарелият, е ленив метод. За да не се случва това, преди всичко - би трябвало да имаме важен стопански растеж, а на второ място - страната би трябвало да иззема задоволително от бизнеса и от по заможните български жители, тъй че да може да го покрие и да не се постанова да взима нов дълг ", сподели Григорова.

Към момента ограниченията са по-скоро ситуационни. Те включват ограниченията, които с отнасят до енергийния бранш - 25 ст. отстъпка за горивата и понижаване на акцизите, счита Григорова.

" Защо борим непрекъснат проблем с краткотрайни ограничения? Отговор на този въпрос няма ", безапелационна е тя.

По думите на Григорова рухването на цените на стоките на едро и борсите са по-скоро поради идването на летния сезон и в случай че погледнем дълготрайно ще имаме доста огромен проблем с продоволствието.

" Ръководството на КТ " Подкрепа " ще разиска разновидността на актуализация на бюджета, само че все още не виждаме причина да го подкрепим откакто се планува заледяване на минималната работна заплата, което води до замязване на останалите заплати ", заяви Григорова. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР