Още когато се разбра, че Бойко Борисов губи властта, беше

...
Още когато се разбра, че Бойко Борисов губи властта, беше
Коментари Харесай

Политическата криза: рискове и сценарии

Още когато се разбра, че Бойко Борисов губи властта, беше ясно, че дългият застой ще бъде последван от интервал на огромна политическа турбуленция . Окопаването на ГЕРБ и Движение за права и свободи в ръководството се случи посредством завладяването на страната на доста надълбоко и това предполагаше бурна опозиция против всеки опит да се нарушат съществено ползите на предходните ръководещи. Част от цената беше и смазването на всякаква политическа опция и основаването й в този момент няма по какъв начин да стане бързо. Въпреки това обаче ходът на Слави Трифонов да извади партията си от обединението беше изцяло неочакван за всички, в това число и за самите министри на " ИТН ".

Цената на това политическо оригиналничене ще се усети в доста направления и в този брой са разказани най-важните от тях. След като Слави Трифонов излезе от обединението, първата реакция на доста хора беше, че държавното управление ще падне и ще има предварителни избори. Това, несъмнено, е допустимо развиване на обстановката, само че надалеч не е несъмнено. Преди това ще се създадат няколко опита да не се стига до такава степен - да се резервира настоящето държавно управление (минус министри на ИТН) или да се образува ново болшинство в границите на този парламент. При всички положения сигурното е, че върху всички рецесии, които бушуват сега - войната в Украйна, инфлацията като цяло и високите цени на горивата, върху всичко това ще се насложи и политическа рецесия. Това основава напълно нови опасности. Те не са единствено в това по какъв начин ще се ръководят вредите от настоящите драми, а и в пропиляването на дълготрайни задания като влизането в еврозоната или ръководството на парите от проекта за възобновяване. Вижте всички сюжети и по-големите опасности от политическата рецесия.

От тази обстановка може да има и позитиви. През шестте месеца откогато е на власт, четворната коалиция по този начин и не съумя да проработи дейно. Комуникацията сред партиите в нея не се случваше на положително равнище, даже и на оперативно равнище, камо ли пък на равнище установяване на общи политики. Излизането на Има Такъв Народ в този момент дава късмет балансите в обединението да бъдат предоговорени и тя да проработи по-ефективно. На стадия обаче това е напълно теоретична структура и реализирането й зависи от това дали Кирил Петков ще откри изчезналите му най-малко 12 гласа в Народното събрание.

Какво ставаше в обединението си пролича доста добре от сюжета с парите за пътища, който на процедура се трансформира в мотив Слави Трифонов да изтегли министрите на Има Такъв Народ. Там обстановката е комплицирана, само че значима - по тази причина е обяснена ясно.
Реклама
Другата история, която беше посочена като " непреодолимо разграничение " и опрощение за политическия бракоразвод, беше опитът да се одобри нов закон за битката с корупцията, който да уреди работата на антикорупционната комисия. Кирил Петков изясни, че партията на Слави Трифонов не е желала това да се случва и е очаквала най-малко блокиращата квота в следствията за обири на обществени запаси. Вижте всичко за КПКОНПИ.

Сред разликите беше упомената и политиката за Македония, към която в България се е заформил чудноват политически възел. В момента каквото и да направи Скопие, какъвто и ангажимент да поеме Европейският съюз, повдигане на българското несъгласие за започване на договаряния ще наподобява в очите на президента, Слави Трифонов и още най-малко две дребни партии като " национално изменничество ". Това също се оказа ускорител на концепцията Има Такъв Народ да напусне кабинета (повече - ).

И това е единствено началото на доста плевел интервал в българската политика. Въпросът в този момент е какъв брой дълго ще продължи той и дали ще завърши с нови избори. Сигурното е, че релативно спокойният интервал на Кирил Петков във властта завърши. От тази седмица влизаме в плевел интервал на сравнителна неустойчивост, в който хоризонтът на политическите дейности още веднъж стартира да се съкратява.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР