Още днес прокурорската колегия на ВСС може да се събере,

...
Още днес прокурорската колегия на ВСС може да се събере,
Коментари Харесай

Чакаме ВСС до седмица да каже за избор на главен прокурор


Още през днешния ден прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет може да се събере, с цел да реши кой да бъде изпълняващ длъжността основен прокурор до нов избор, оповестява Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че ще инициира прокурорската гилдия да се събере по тази тематика още през днешния ден.
-->
В същото време би трябвало да се разбере на кого към този момент отстраненият основен прокурор Иван Гешев е делегирал права да го замества. За ИД може да бъде определен освен някой от заместниците на Гешев, а прокурор, който дава отговор на условията за поста, едно от които е нужен юридически стаж. Този избор би трябвало да бъде изработен от прокурорската гилдия, а не от Пленума.

До седмица пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да разгласи напълно нова процедура за избор на основен прокурор.

Според Закона за правосъдната власт оферти за кандидатури за основен прокурор могат да вършат не по-малко от трима от членовете на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет, както и министърът на правораздаването.

Предложенията се вършат в границите на месец. Към всяко едно от тях би трябвало да има подробни писмени претекстове и кадрова информация. След това претендентите показват писмена идея след едномесечния период за кандидатури.

След това пленумът на Висшия правосъден съвет афишира датата, часа и мястото за чуване за всеки претендент. Това би трябвало да стане минимум един месец преди провеждането му. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР