Още 200 милиона лева нов дълг бяха поети чрез държавни

...
Още 200 милиона лева нов дълг бяха поети чрез държавни
Коментари Харесай

Още 200 милиона лева нов дълг бяха поети чрез ДЦК

Още 200 милиона лв. нов дълг бяха поети посредством държавни скъпи бумаги на вътрешния пазар, оповестиха от Министерството на финансите и от Българска народна банка. Така общо от началото на годината страната ни е поела един милиард лв. нови отговорности, съобщи БНР.

Лихвеният % при преотворената емисия от 5-годишни държавни скъпи бумаги е нулев, а среднопретеглената рентабилност – минус 0,15 на 100, излиза наяве от известията на финансовото министерство и централната банка.

Доходността е по-добра от реализирана по време на аналогичния акцион на 22-ри март тази година, когато тя беше от -0,10% и малко по-висока от доходността от -0,17%, реализирана при първото издаване на тези 5-годишни бумаги на 22.02.2021 година

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Нов дълг от 200 милиона лв. ще бъде препоръчан на вложител...

Продадените скъпи бумаги са за 200 милиона лв. или в началото оповестената сума, като общият размер на подадените поръчки доближи 423,85 милиона лв., което подхожда на коефициент на покритие от 2,12 пункта (при коефициент на покритие от 2,10 пункта по време на първия аукционна на тези 5-години бумаги от 22.02.2021 година и 1,53 пункта при аукциона, извършен на 22.03.2021 г.).

Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 55 базисни точки, показват от Министерството на финансите.

Очаквано аукционът е минал при доста огромен интерес, като 73% от емисията е добита от банките. Висок интерес има и от застрахователните сдружения (16,5%), като в покупките на скъпите бумаги са взели участие пенсионни фондове (3,0%) и други вложители (7,5%).

Държавните скъпи бумаги се смятат за сигурен инструмент и въпреки, че доходността е негативна, тя е по-благоприятна за банките по отношение на олихвяването на свръхрезервите им.

От позиция на страната постигнатата негативна рентабилност е извънредно удобна. Досега страната ни е поела дълг тази година само от вътрешния пазар, като общата му стойност доближава един милиард лв. с тази емисия.

По бюджет можем да поемем до 4,5 милиарда лв., като най-малко при актуалните оферти за актуализация на държавния бюджет няма смяна на лимита на новопоети отговорности от страната.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР