Осемнадесет бивши лидери от Латинска Америка и Карибите подписаха писмо

...
Осемнадесет бивши лидери от Латинска Америка и Карибите подписаха писмо
Коментари Харесай

Осемнадесет бивши лидери от Латинска Америка призоваха Байдън да вдигне ембаргото срещу Куба

Осемнадесет някогашни водачи от Латинска Америка и Карибите подписаха писмо до президента на Съединени американски щати Джо Байдън, в което приканиха Съединените щати да отстранен шестдесетгодишното ембарго против Куба поради опустошенията, нанесени от урагана " Иън " , предава Associated Press.

В писмото, споделено с организацията преди публикуването му в сряда, също по този начин се упорства Байдън да отстрани Куба от листата си с страни, спонсориращи тероризма поради даването на леговище на водачи на партизанска група, която в този момент е подготвена да стартира още веднъж мирни договаряния с Колумбия .

Писмото идва в миг, когато Куба страда от най-тежката си икономическа, политическа и енергийна рецесия през сегашния век до момента, стимулирайки обезверената миграция от острова . Тя се утежни от урагана " Иън ", който, преди да в края на предишния месец.

" Молим ви, господин президент, да вземете поради тази трагична обстановка, в която се намират хиляди кубинци, и да извършите всичко належащо, с цел да премахнете тези ограничавания, които засягат най-уязвимите ", се споделя в писмото.

Сред подписалите са някогашният президент на Бразилия Дилма Русеф , двама някогашни колумбийски водачи - Хуан Мануел Сантос и Ернесто Сампер - и някогашни водачи от Боливия до Белиз.

Всички подписали са леви или центристки политици. Под него липсват подписи на десни политици, подчертаващи дълбоките разделения, които карибският остров към момента провокира в района.

Общото заседание на Организация на обединените нации би трябвало да гласоподава тази седмица резолюция за наказание на комерсиалното ембарго и се чака тя да бъде призната още веднъж за 30-та поредна година .

И въпреки всичко някогашният колумбийски президент Ернесто Сампер сподели пред Associated Press в изявление, че не желае писмото да се преглежда като политическо изказване.

" В този миг това, което ни тревожи, е, че тези, които заплащат цената (на ембаргото)... са елементарни кубинци, които остават без храна, медикаменти или електричество ", сподели Сампер пред организацията.

Търговското ембарго беше наложено през 1962 година, когато кубинската гражданска война насочи острова по пътя към социализма. Той ограничи достъпа на Куба до необятна гама от артикули, както и до интернационална помощ и финансови запаси.

Властите на острова споделят, че рестриктивните мерки са затруднили възобновяване от урагана, който унищожи 14 000 домове и аргументи дълготрайни вреди на електрическата мрежа на страната.

Докато администрацията на Обама смекчи доста наказания, те бяха върнати с цялостна мощ при администрацията на Тръмп , която оправда глобите с повторното установяване на Куба като държавен спонсор на тероризма поради нейния отвод да екстрадира 10 водачи на най-голямата оставаща партизанска група в Колумбия, Националната освободителна войска.

Но тази заповед беше анулирана, когато и разгласи нови мирни договаряния с групировката. Лидерите на бунтовниците неотдавна напуснаха Куба, с цел да проведат договаряния във Венецуела.

Байдън облекчи няколко ограничения, само че също по този начин остана остро сериозен към грубото отношение на кубинското държавно управление към протестиращите предходната година, което също втвърди настроенията против отстъпките към кубинското държавно управление измежду кубинските американци, основен електорален фактор във Флорида.

Но администрацията неотдавна направи няколко другарски жеста, предлагайки 2 милиона $ незабавна помощ за възобновяване от урагана.

Пълното повдигане на ембаргото също ще изисква позволение от Конгреса в миг на надълбоко политическо разделяне в Съединени американски щати и става още по-сложно на фона на наближаването на междинните избори, в които Флорида е щат, който се колебае.
 Гей браковете към този момент са действителност в Куба
Гей браковете към този момент са действителност в Куба

Кодексът беше утвърден след тежка акция от страна на кубинското правителство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР