Осем студенти от биологическия факултет на Софийския университет и от

...
Осем студенти от биологическия факултет на Софийския университет и от
Коментари Харесай

Български студенти на второ място в света в престижно състезание по биология

Осем студенти от биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на едно от най-престижните надпревари по синтетична биология в света, оповестява БНР. Студентското съревнование се организира в Бостън от 9-и до 13-и ноември. Участваха 310 тима от 44 страни.

Синтетичната биология е относително младо направление, за България е извънредно ново, сподели участничката в българския тим Илка Цветкова от Софийския университет.

„ Идеята е посредством дадени конструкти и организми да можеш да създадеш нещо, което желаеш, т.е. организмите да могат да продуцират дадени белтъци или витамини - ти да ги накараш те да вършат това, което ти е належащо и може да се приложи в промишлеността. Нашият план беше застъпен точно в това направление. Ние целяхме нашият артикул да е използван във фармацевтичните компании, хранително-вкусовата индустрия, медицината. Той е новаторски и доста по-евтин във връзка с консумативи и приемане на самите артикули ", разяснява Илка Цветкова.

Ние сами си набавихме спонсори, само че за благополучие единствено за консумативи, сподели Борян Спасов от Медицинския университет, който също е част от българския тим. Той сподели още:

„ Това е концепцията на надпреварата - освен да си създадем сами план, само че и да си търсим сами финансиране, също и една доста съществена част в надпреварата - да се разпространим, т.е. - направихме доста обществени изяви, показахме на хората какво вършим ".

Това е второто международно отличие за българските студенти. Миналата година те завоюваха бронзов орден. Тогава българите завоюваха надпреварата, като съумяха да копират способността на организъм на 500 милиона години, наименуван бавноходка. Тя оцелява в доста фрапантни условия като радиация, доста ниски или високи температури. Студентите придвижват тези качества в нашата родна бактерия лактобацилус булгарикус, като по този метод вършат бактерията още по-издръжлива.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР