Осем са кандидатите да доставят 9600 машини за гласуване в

...
Осем са кандидатите да доставят 9600 машини за гласуване в
Коментари Харесай

Осем в битка за 36 млн. лв. за машини на вота

Осем са претендентите да доставят 9600 машини за гласоподаване в оповестената социална поръчка от Централната изборна комисия, сподели предварителният асортимент на участниците.

Участие в процедурата, която ще се състои в два стадия, са декларирали " Лекс.Бг " ЕАД, " Сиела Норма " АД, " ЦАПК Прогрес Груп " АД, " Контракс " АД, " Екселор Холдинг Груп " ЕООД, " Български машини за гласоподаване " ДЗЗД и физическите лица Михаил Димитров Вишанин, който съставлява " Доминион Воутинг Системс " и Иван Величков Иванов, заяви „ Правен свят ”.

 Според изискванията с изключение на доставка на 9600 профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване с конфигурирани систематичен и прибавен програмен продукт, тъй че те да имат опция да се модифицират за всевъзможен тип избори, планувани в Изборния кодекс, без интервенция на доставчика, изпълнителят би трябвало да обезпечи логистиката, обслужването на машините при произвеждането на парламентарните избори през 2021 година и образованието на членовете на ЦИК, РИК и СИК за работа с тях.

Максималната планирана стойност на машините е 36 млн. лева без Данък добавена стойност.

Според последните промени в Изборния кодекс машинно гласоподаване на парламентарните избори следващата година би трябвало да има в огромните секции с над 300 гласоподаватели. В тях ще може да се гласоподава и с хартиени бюлетини.

Част от претендентите - " Сиела Норма ", " Лекс.Бг " и " Български машини за гласоподаване " участваха в предходната процедура, когато бяха наети 3000 машини за европейските избори през 2019 година Тогава за снабдител бе определен " Сиела Норма ".

Сега до 23,59 ч на 10 декември тече период за даване на спомагателни документи от претендентите. След това ЦИК би трябвало да утвърди протокола на комисията по избора и да излезе с решение за това кои претенденти са позволени до идващия стадий на процедурата. Чак по-късно ще станат ясни спомагателните елементи, както и ценовите предложения на всеки от претендентите.

От условията излиза наяве, че, в случай че устройствата се доставят на партиди, последната би трябвало да е направена не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Софтуерът пък би трябвало да е конфигуриран до 20 дни преди началото на вота.

В понеделник президентът Румен Радев съобщи, че се готви да насрочи изборите в първата допустима по закон дата – 28 март. Разчита да не може да се сформира постоянно държавно управление и той да назначи служебно, което да ръководи до 2022 година, разяснява политическият анализатор Антоанеха Христова.

Изборният познавач проф. Михаил Константинов пък видя риск от заразяване с ковид, защото доста хора ще пипат екрана на устройствата в изборния ден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР