Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в

...
Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в
Коментари Харесай

Оригинален портрет на Раковски в Историческия музей на Бургас

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 година гостува в Историческия музей на Бургас. Поводът е 200 години от рождението на революционера. Платното с размери 68х51 см. е част от главната експозиция на Художествената изложба в Казанлък. То е общително предоставено за разглеждане на бургаската културна общност посредством посредничеството на РИМ-Бургас.

Забележителният портрет на Раковски е малко прочут и си заслужава да бъде забелязан, защото не е репродуциран нито в учебници, нито е окачван на стени в държавни институции. Изображението е живо и въздействащо, правилно отразило будната интелектуална персона на несравнимия котленец. Художникът не е прочут, само че има датировка – 1864 година

На тези, които демонстрират интерес към безпримерния ни народен воин и пазят в себе си родолюбиво почитание към предишното, ще бъде любопитно, идвайки в музея, да научат по какъв метод е открита живописната творба и непокътната в Художествената изложба в Казанлък.

Показването на истинския портрет на Георги Раковски в Изложбената зала на Историческия музей е методът, по който РИМ-Бургас се включва в огромната национална самодейност за преосмисляне личността и делото на бележития българин. Идеята е да се изведе повече и разностранна информация за виталния път и всеотдайността на Раковски, отдадени напълно на една цел – Освобождението на България от османско господство.

Масленото платно с облика на Георги Раковски може да бъде прегледано от сряда, 14 април, в Исторически музей - Бургас, ул. „ Лермонтов “ 31. Работното време на музея е от вторник до събота, от 9 до 17 ч., и в неделя от 9 до 14 ч.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР