Организирана престъпна група за пране на пари чрез внос и

...
Организирана престъпна група за пране на пари чрез внос и
Коментари Харесай

ОПГ с удар за 50 млн. с нелегални трюфели

Организирана незаконна група за пране на пари посредством импорт и продажба на трюфели е разрушена при специфична интервенция под надзора на Апелативна прокуратура Пловдив.

Групата е от трима предприемачи, двама от тях към този момент са арестувани и са повдигнати обвинявания.

Укритото Данък добавена стойност е към 12 млн. лв. единствено за 6 месеца. Оборотът за същия интервал пък е 50 млн.

Само за юли страната е била ощетена с към милион лв..

Това заяви на брифинг зам.-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Извършени са над 20 претърсвания и обиски в разнообразни области на страната. По случая са разпитани над 50 души и е събран забележителен размер материални доказателства.

Лидерът на групата е 47-годишен мъж от Пазарджик, неосъждан, само че с престъпни регистрации.

Той е притежател на заложна къща.

Според обвиняването В.Д., на 55 година, и И.Л., на 47 година, са взели участие в ОПГ за данъчни измами в интервала от януари 2022 година до 05.12.2022 година в Пазарджик. Ръководител на групата е И.Л., а участници в нея са В.Д. и А.У., на 55 година

Заедно с другите участници, са направлявали голям брой компании – така наречен „ изчезнали търговци ”, които се използвали за основаването на мним документооборот.

Разследващите допускат, че вредата за страната ще се окаже доста по-голяма от в началото изчислената.

В.Д. и И.Л. са упрекнати и за това, че от 01.12.2022 година до 05.12.2022  година в гр. Пазарджик, в съучастничество като причинители, в изискванията на продължавано закононарушение – на 01.12.2022 година, на 02.12.2022 година и на 05.12.2022 година направили три броя финансови интервенции и покупко-продажби с имущества на комерсиално сдружение, на обща стойност 1 000 000 лв., за които са знаели, че са добити посредством закононарушение или друго публично действие – закононарушение по член 253 ал.1 вр. член 20 ал.2 вр. член 26 алинея 1 от Наказателния кодекс.

По делото е открито, че за горепосочения интервал, незаконното съдружие е функционирало като е употребило следени търговски сдружения с профил на „ изчезнал търговец “ и „ буфер “, посредством които по документи са симулирани продажби и доставки на трюфели и гъби за образуване на данъчен заем и непозволено възобновяване на Данък добавена стойност от държавния бюджет в изключително огромни размери.

С цел практикуване на директен надзор върху употребяваните за данъчната машинация сдружения уредникът И.Л. е бил назначаван за управител в тях. В.Д. е заемал по-ниско йерархично равнище. Той е бил вписан като притежател и шеф на част от други буферни сдружения. 

Предстои привличане към наказателна отговорност и на третия участник в  проведената незаконна група – А.У., който е осъществявал идентична активност с тази на В.Д.

Под управлението на Окръжна прокуратура–Пазарджик досега са осъществени над 20 претърсвания и изземвания, над 50 разпита на очевидци, огледи, назначени са експертизи, конфискувани са голям брой счетоводни, транспортни и други търговски документи, компютърни конфигурации, печати, електронни подписи и други

По време на претърсванията са открити и наркотични субстанции – марихуана, в дома на един от очевидците.

Спрямо двамата обвинени е взета от съда мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Действията по следствието не престават.

Подробностите по случая бяха изнесени през днешния ден на брифинг на прокуратурата в Пловдив, в който участваха Румен Попов, заместник-апелативен прокурор, Албена Кузманова, областен прокурор на Пазарджик и Живко Пенев, заместник-окръжен прокурор на Пазарджик.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР