Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - ОИСР е създадена

...
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - ОИСР е създадена
Коментари Харесай

Само ние и още 4 държави от ЕС не членуваме в ОИСР. Защо?

Организацията за икономическо съдействие и развиване - Организацията за икономическо сътрудничество и раз е основана през 1961 година

Тя е правоприемник на учредената през 1948 година Организация за европейско икономическо съдействие, която ръководи вложенията по Плана „ Маршал “ за следвоенно възобновяване. В Организацията за икономическо сътрудничество и раз членуват 35 страни, измежду които Съединени американски щати, Канада, Австралия, Чили, Исландия, Израел, Япония, Република Корея, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Турция и Швейцария. Всички страни членки на Европейски Съюз, като се изключи България, Румъния, Хърватия, Кипър и Малта, са и членове на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и раз би било от огромна изгода за България.

То би нараснало престижа и положителното име на българската стопанска система, която ще се подреди измежду най-развитите в света.

По този метод страната ни ще влезе в обсега на разбори, статистически масиви, подкрепяне за решение на избрани проблеми на стопанската система, финансовото ръководство, образованието и обществената политика.

Това ще е знак, че в България се съблюдават най-високите стандарти за пазарната стопанска система.

Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще притегли в допълнение забележителен капиталов интерес към България.

В момента в Организацията за икономическо сътрудничество и раз има 35 страни, като измежду нейните членове са както най-развитите стопански системи в света, по този начин и разрастващи се.

За присъединение към организацията е основан механизъм, по който се прави обзор на политиката и положението на страната, която кандидатства.

Тя би трябвало да потвърди, че се придържа към правилата, споделяни от страните членки - отворена пазарна стопанска система, либерален плурализъм и ценене на човешките права.

Според процедурата страните, които към този момент са членове на организацията, би трябвало да са съгласни претендентът да получи утвърждение.

Едва по-късно управлението на Организацията за икономическо сътрудничество и раз стартира стъпките за присъединението.

Основна задача на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е построяването на мощни стопански системи в страните членки, възстановяване на успеваемостта, стимулирането на пазарната система, разрастването на свободната търговия и подкрепяне на развиването на индустриализираните и разрастващите се страни.

След повече от четири десетилетия битие, активността на Организацията за икономическо сътрудничество и раз през днешния ден се простира отвън страните членки и създаването на разбори за икономическото развиване на страните, поели пътя към пазарна стопанска система.

Натрупаният опит се насочва към зараждащите пазарни стопански системи и по-специално към страните в преход от централно обмисляне към отворена пазарна стопанска система.

Правомощията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз се разгръщат върху доста полета на политиката, само и единствено политиката на защита е отвън тях.

Предложенията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз се водят по демократичната, пазарна стопанска система и се ползват посредством ефикасни и дисциплинирани стопански ограничения. 

Същевременно през последните годни нарастват напъните на организацията по връзки на образованието и обществената политика.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз обръща внимание на страните членки за заплаха от повишаване на бедността и неравнопоставеността в тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР