Организацията на обединените нации (ООН) поведе хорото в осъждането на

...
Организацията на обединените нации (ООН) поведе хорото в осъждането на
Коментари Харесай

Военният преврат в Мианма заклеймен по света

Организацията на обединените народи (ООН) " поведе хорото " в осъждането на военните в Мианма, откакто те взеха властта и арестуваха лидерката на страната Аун Сан Су Чжи дружно с други политици.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш настоя, че събитията са " сериозен удар по демократичните промени " и прикани всички водачи да се въздържат от принуждение и да зачитат правата на индивида, съобщи представител на Организация на обединените нации, представен от " Франс прес ".

Съединени американски щати, Австралия и Сингапур показаха паника от обявяното от военните изключително състояние и арестите, които армията съобщи, че е направила в отговор на " имитация на изборите ".

" Призоваваме военачалниците в Мианма да освободят всички държавни чиновници и водачи на гражданското общество и да зачитат волята на хората в Мианма, изразена на демократичните избори на 8 ноември ", акцентира в изказване държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

Белият дом съобщи, че американският президент Джо Байдън е бил осведомен за арестите.

" Съединените щати се опълчват на всеки опит за смяна на резултата от неотдавнашните избори или възпрепятстване на демократичния преход на Мианмар и ще подхващат дейности против виновните, в случай че тези стъпки не бъдат анулирани ", съобщи представителят на Белия дом Джен Псаки.

Австралийският външен министър Марис Пейн прикани военните " да съблюдават върховенството на закона, да позволяват разногласия посредством законни механизми и неотложно да освободят всички цивилни водачи и други ", които са били арестувани.

Индийското държавно управление изрази " дълбока угриженост " и повтори поддръжката си за " процеса на либерален преход в Мианмар ".

" Ние имаме вяра, че върховенството на закона и демократичният развой би трябвало да бъдат поддържани ", се споделя в изказване на Министерството на външните работи на страната.

Министерството на външните работи на Сингапур прикани всички страни да демонстрират въздържаност и да работят за позитивен и кротичък резултат.

Градът-държава посъветва сингапурците в Мианмар да останат нащрек " предвид на течната обстановка ".

Задържанията пристигнаха след дни на ескалиращо напрежение сред цивилното държавно управление и военните след изборите на 8 ноември, на които Националната лига за народна власт на Су Чжи (NLD) реализира безапелационна победа.

Армията в понеделник съобщи властта на военния шеф Мин Аунг Хлайнг и наложи изключително състояние за една година, се споделя в изказване на военна телевизия.

Преди преврата Вашингтон, дружно с няколко други западни страни, прикани военните да " се придържат към демократичните правила " в изказване от 29 януари, което се появи, когато главнокомандващият заплаши да анулира конституцията на страната.

Боб Рей, дипломат на Канада в Организация на обединените нации, написа в туитър, че военните на Мианмар " са написали Конституцията по този метод, с цел да могат да създадат това ".

" Конституцията от 2008 година беше особено създадена, с цел да подсигурява, че военната мощност е надълбоко укрепена и предпазена ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР