Организацията на обединените нации /ООН/ апелира за предоставяне на 2,8

...
Организацията на обединените нации /ООН/ апелира за предоставяне на 2,8
Коментари Харесай

ООН апелира за 2,8 милиарда долара в помощ на 3 милиона палестинци, които отчаяно се нуждаят от храна и други помощи

Организацията на обединените народи /ООН/ моли за даване на 2,8 милиарда $ , обезверено нужна помощ на 3 млн. палестинци , като акцентира, че за справяне с надвисналия апетит в разкъсваната от война линия Газа са нужни освен храни, само че и канализация, вода и здравни заведения, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Андреа Де Доменико , началник на филантропичната работа на Организация на обединените нации за Газа и Западния бряг , съобщи пред кореспонденти, че са нужни „ огромни интервенции “ за възобновяване на тези услуги и реализиране на минимални стандарти – а това не може да стане по време на военни интервенции. Той уточни разрушаването на лечебни заведения, водоснабдителни и канализационни уреди, домове, пътища и учебни заведения, като добави, че „ в Газа няма нито един университет, който да е останал “ .

Де Доменико съобщи, че неотдавна завършилата втора огромна военна интервенция на Израел в болница „ Шифа “ , най-голямото здравно заведение в Газа, е била толкоз разрушителна, че заведението е било насила да спре работа. Като образец той сложи въпроса каква е била военната цел при снимането на скенер за ядрено-магнитен резонанс, който изследва елементи от тялото и може да открива ракови болести. Той изясни, че екипът му се е справил със „ сцена на смут “ в болничното заведение , като сътрудниците от Организация на обединените нации и палестинците са помагали на хората да се пробват да разпознаят членовете на фамилията си по обувките или облеклата на „ останките от трупове “.

Израел даде обещание да отвори повече гранични пунктове в линията Газа и да усили потока от помощи към нея, откакто на 1 април при негови удари с безпилотни самолети бяха убити 7 филантропични служащи от Световната централна кухня, които доставяха храна на територията.

Убийствата бяха наказани от най-близките съдружници на Израел и ускориха рецензиите към държанието на Израел в 6-месечната война с „ Хамас “ , провокирана от изненадващото нахлуване на екстремистката формация в южната част на Израел, при което починаха към 1200 души, а други към 250 бяха взети за заложници. Израелската атака в Газа, целяща унищожаването на „ Хамас “ , докара до широкомащабни опустошения и умъртви над 33 800 души, съгласно локални здравни чиновници.

Де Доменико съобщи, че има признаци за „ положителното желание “ на Израел да достави повече филантропична помощ в Газа, като уточни отварянето на пропускателен пункт в северната част на страната, която е изправена пред най-сериозната опасност от апетит, и откриването на пекарни там.

„ Организация на обединените нации обаче продължава да упорства Израел да направи повече “ , увери той.

Де Доменико уточни израелските отводи и забавяния на настояванията на Организация на обединените нации за влизане на конвои с помощи в Газа. Той посочи, че 41% от молбите на Организация на обединените нации, които изискват прекосяване през израелските контролно-пропускателни пунктове, са били отхвърлени през седмицата от 6 до 12 април, а предходната седмица ескорт на детската организация на Организация на обединените нации УНИЦЕФ и Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации е попаднал под пресечен огън в регион, който е трябвало да бъде безвреден . Де Доменико посочи, че конвоите постоянно прекарват часове на контролно-пропускателните пунктове и биват пропускани едвам следобяд, което е прекомерно късно, с цел да се извършат доставките и да се върнат безвредно през светлата част на деня. Той акцентира, че израелците знаят, че Организация на обединените нации работи по този метод, и закъсненията им разрешават да кажат „ не ви отхвърляме сляпо “ , като в същото време управляват какво се случва. Той удостовери:

„ Продължаваме да си взаимодействаме с тях и задачата ни в действителност е да решим въпроса и да доставим помощта. “

Според престижа на интернационалната общественост за установяване на тежестта на гладните рецесии гладът е неминуем в северната част на Газа, където 70% от хората изпитват пагубен апетит . В скорошен отчет на организацията се предизвестява, че ескалирането на войната може да докара половината от 2,3 млн. души в Газа до ръба на глада .

Де Доменико разяснява, че апелът на Организация на обединените нации е бил понижен от 4 милиарда $ заради компликациите при доставянето на помощта в Газа – и най-много при доставянето ѝ на хората, които най-вече се нуждаят от нея. Той съобщи, че 90 % от желаните 2,8 милиарда $ до края на годината са за Газа, а 10 % – за Западния бряг, където се следи растеж на насилието и нападенията на заселници .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР