Организацията на композитори и автори Музикаутор заведе дело срещу Академичен

...
Организацията на композитори и автори Музикаутор заведе дело срещу Академичен
Коментари Харесай

Музикаутор съди цирк Балкански за авторски права за музиката която ползва

Организацията на композитори и създатели Музикаутор заведе дело против Академичен цирк " Балкански " за нерегламентирано потребление на музикални творби по време на спектакли.

Според организацията редица музикални творби са включени в програмата на цирка, без да бъдат уредени правата за общественото им осъществяване. Те упорстват, че това е в нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

В прессъобщението от организацията не са посочени характерните проблематични музикални творби, само че е обяснено, че измежду тях са заглавия от австралийски, американски, британски, италиански, немски, нидерландски и съветски композитори и създатели на текст, чиито права Музикаутор съставлява за територията на България.

От организацията за авторски права са се пробвали да приканят цирка да подписа лицензионен контракт за употребяваните творби, само че той е отказъл. За това са изпратили сигнал до Министерството на културата.  Въпреки това циркът продължава да реализира своята активност.

" За страдание Академичен цирк " Балкански " е следващият образец за това по какъв начин правата на създателите са нарушавани на всички равнища - от държавните институции до частните уредници на събития ", разяснява изпълнителният шеф на Музикаутор Иван Димитров.
 Музикаутор следи и театрите дали заплащат авторски права за употребяваната музика в тях
Музикаутор следи и театрите дали заплащат авторски права за употребяваната музика в тях

Организацията предизвести над 80 уредници на театрални постановки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР