Организаторите на културни събития в пространства, които са общинска собственост

...
Организаторите на културни събития в пространства, които са общинска собственост
Коментари Харесай

За да има култура по време на пандемия: Облекчения за организаторите на събития в Бургас

Организаторите на културни събития в пространства, които са общинска благосъстоятелност в Бургас, ще заплащат наем, взаимен на продадените билети, само че не по-малко от 70 % от наема на съответното място. Това взеха решение  общинските съветници  преди минути с 35 гласа " за ", и един " въздържал се ", съобщи кореспондент на Burgas24.bg .

Облекчението ще важи в период до анулацията на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура.   

Сферата  на културата и креативните промишлености е  измежду най-засегнатата от рестриктивните мерки в изискванията на пандемия от COVID-19. Още при оповестяване на изключителна епидемиологична конюнктура Общинският съвет -Бургас одобри поредност от ограничения в поддръжка на бранша, които в следствие бяха обновени и разширени, стимулират докладната си бележка от ГЕРБ.

" Със своето решение от септември 2020 година Общински съвет – Бургас одобри за интервала на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура да се понижат съразмерно цените за наемане на обектите общинска благосъстоятелност, в които се организират културни, спортни и други събития, пропорционално с настоящите Заповеди на Министъра на опазването на здравето ограничавания за претовареност на местата, отнесени към общия потенциал на помещението или оборудването.

С влизането в действие на Заповед РД-01-856/19.10.2021 на министъра на опазването на здравето горепосоченото решение на Общински съвет – Бургас е неприложимо. Културните и спортни пространства могат да имат 100 процентова претовареност от гости, които показват зелен документ за  ваксина или изработен тест ", означават вносителите.

Промяната в разпоредбите се е отразила внезапно върху посещаемостта на събитията, което е провокирало реакция от страна на културните уредници. Те са потърсили контакт с нас като общински съветници и ни сезираха за невъзможността да провеждат събития при цялостен наем. Според тях новите условия водят до в действителност локдаун, защото публиката не е задоволителна и провеждането на събития е нерентабилно. 

Отмяната на събития се отразява отрицателно и на приходите на Община Бургас. При направена информация в Община Бургас – в интервала от 1 септември до 20 октомври приходите от външни продукции, показани в Културен дом НХК, при разрешена претовареност 50 % от потенциала, са 4 630 лева За интервала 21 октомври – 15 ноември приходът е 800 лева.  като първите 10 дни след  новата заповед  всички авансово планувани събития в главната зала на Културен дом НХК са анулирани.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР