Организаторите на Берлинския международен филмов фестивал Берлинале извършиха историческа промяна,

...
Организаторите на Берлинския международен филмов фестивал Берлинале извършиха историческа промяна,
Коментари Харесай

"Сребърна мечка" стана първата полово неутрална кино награда

Организаторите на Берлинския интернационален кино фестивал " Берлинале " направиха историческа смяна, като вкараха награди, " неутрални във връзка с пола ", вместо досегашните обичайни отличия за най-добри мъжки и женски функции.

Вместо отделни  " Сребърни мечки " за артист и актриса - надлежно в основна и поддържаща роля, на фестивала към този момент ще се присъждат два пъти по-малко награди: за най-хубаво актьорско осъществяване във водеща роля (включващо двата и всички останали полове) и съответния приз за поддържаща. 

" Берлинале " е първият огромен кино конгрес, който подхваща тази стъпка. През 2012 година музикалните награди " Грами " анулираха полово диференцираните си категории. Преди няколко седмици се развихри по отношение на оценките за достижения в малкия екран - " Еми ".

Американската академия за кино науки и изкуства, връчваща премиите " Оскар ", както и другите огромни фестивали като Кан и Венеция към този момент упорстват да присъждат обособени статуетки за най-хубави актьорски достижения на мъже и дами (но режисьорите и сценаристите да вземем за пример не са полово диференцирани).

В прессъобщението си шефовете на " Берлинале " Мариете Рисенбек и Карло Катриан казаха още, че през 2021-ва филмовият фестивал ще се организира " във формат на физическо наличие ", само че при изискване " за обезпечаване на най-висока сигурност за гостите ". Планираните дати са 11-21 февруари.

Берлинският фестивал, приключил на 1 март, бе последният огромен конгрес от тазгодишния календар, който съумя да се организира безпроблемно, преди коронавирусът да се развихри по целия свят. Отменени бяха изданията 2020 на Кан и други пролетни и летни фестивали, а Венеция (2-12 септември) се чака да е първият, който ще се състои в пълноценно физическо издание, въпреки и със съответни ограничавания в провеждането на прожекциите и броя посетители, подбудени от пандемията. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР