Организатори на Панаира на музейните изложби са Министерство на културата

...
Организатори на Панаира на музейните изложби са Министерство на културата
Коментари Харесай

В Русе започна най-големият музеен форум в страната

Организатори на Панаира на музейните изложения са Министерство на културата и Регионален исторически музей - Русе

От 20 до 22 октомври Русе се организира следващото издание на най-големия музеен конгрес в България – Панаир на музейните изложения. Той събира на едно място шефове, пиари, куратори и експерти, работещи в областта на музеите, наследствата, подвижността на сбирките и културните съдействия от България и чужбина.

Приветствие към гостите насочи шефът на Регионалния исторически музей – Русе проф. Николай Ненов и зам.-кметът на Община Русе Енчо Енчев. Той пожела ползотворна работа на участниците и изрази задоволството си, че в народен мащаб точно русенският екип инициира дебата за модерната интерпретация на наследството, подвижността на музейните сбирки, брандирането на културните артикули и обществените връзки на културните събития.

Работните панели в границите на събитието разискват в отворена форма въпроси, свързани със актуалните аспекти на развиването на музеологията - интерпретация на наследството, конструиране на музейно изложение, предмети и истории, съучастничество на публиките, интензивно включване и пълноценно прекарване, възкръсване на експозиционните пространства, основаване на виртуални и добавени действителности, съдействие с разнообразни жанрове на изкуството.

В рамките на форума ще бъдат показани пътуващи експозиции на български музеи, основани през последните две години. Ще се раздадат и обичайните награди за план на независима или взаимна мобилна галерия – конкурс, иницииран от Министерство на културата, Община Русе и Регионален исторически музей – Русе. Във всяка от категориите има премия за институция и за създател на идея. Наградите включват почетен диплом и парична сума.

Организатори на Панаира на музейните изложения са Министерство на културата и Регионален исторически музей - Русе със съдействието на Община Русе и в партньорство с Регионален център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО - София, Асоциация на Клубовете Приятели на музея, Сдружение " Български музеи ".

Стрийминг реализацията на събитието е обезпечена от arenamedia.net на
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР