Оръжейният търговец и собственик на компанията Емко Емилиян Гебрев за

...
Оръжейният търговец и собственик на компанията Емко Емилиян Гебрев за
Коментари Харесай

Гебрев признава, че е доставял оръжие за Украйна след анекси...

Оръжейният търговец и притежател на компанията " Емко " Емилиян Гебрев за пръв път признава пред " Ню Йорк Таймс " нещо, което до момента отхвърляше - че е доставял военно съоръжение за Украйна след анексирането на полуостров Крим през 2014 година от Русия.

Признанието идва след разкритията в Чехия, че руснаци са унищожили негова стока във взривените хранилища с муниции в чешкото село Върбетице през 2014 година Дни откакто чешките управляващи уличиха съветските сътрудници, известни под названието " поделение 29155 ", като причинители на детонациите с двама починали, Гебрев признава, че в тези хранилища е имало негова стока. И съгласно чешки представители точно тази стока е била целта.

Досега Гебрев твърдеше, че унищоженото в избухналия склад в Чехия не е било предопределено за Украйна и че е прекратил връзките си с Киев след експлоадирането на спора с Русия. В петък обаче е удостоверил, че е подписал контракт с " оторизирани украински компании " в края на 2014 година Това се случва откакто сепаратистите, подкрепяни от съветските въоръжени сили и разследващи служби, започнаха война против украинската войска, написа нюйоркското издание.

" Един сегашен и един някогашен украински държавен чиновник споделиха - при изискване да останат анонимни при разискването на класифицирана военна информация - че " Емко " е подписала през 2014 година контракт за доставка на артилерийски боеприпаси за украинската войска. За да попречи на симпатизиращи на Русия в българското държавно управление да блокират доставките, сандъците с муниициите били етикирани, все едно ще бъдат изнасяни за Тайланд ", споделя някогашен украински чиновник. Гебрев обаче отхвърля компанията му в миналото да е поставяла неправилно изложение на износа си, написа " Ню Йорк Таймс ".

Но съветското държавно управление въпреки всичко схванало за доставките и притиснало българското да ги приключи, споделя още някогашният украински чиновник.

" Да оказваш военна помощ на украинското държавно управление по всяко време след 2014 година би трябвало да е еднакво на игра с огъня ", написа още изданието.

Според публикацията " Търговецът на оръжие под прицела на съветски първокласен отряд за убийства " се позволява, че точно бизнесът на Гебрев с Украйна стои зад опитите за отваряването му с вещество, наподобяващо Новичок.

Според Гебрев въпросното поделение 29155 е оперирало из Европа дълго време преди да бъде разпознато от западните разследващи организации. През 2019 година журналистическо следствие на " Ню Йорк таймс " е открило какви са били задачите на тази ударна част и че нейни чиновници са направили покушението предната година против Сергей Скрипал и щерка му в британска град Солсбъри. След това има доста други образци, продължава вестникът, за действията на тази група шпиони. Миналата година Централно разузнавателно управление на САЩ установи, че офицери от 29155 евентуално са изплащали скрито хонорари на престъпни нарушители в Афганистан, които в подмяна да атакуват бойци от Съединени американски щати или обединението.

Българската прокуратура предяви през януари 2020 година задочни обвинявания към трима руснаци от 29155 за отравянето на Гебрев и издаде заповеди за техния арест, напомня " Ню Йорк таймс ". Сега българският оръжеен търговец се съмнява, че нападателите са работили сами и загатва, че дори и руснаците да са виновни за отравянето му, те евентуално са в сговор с негови врагове в България.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР