Опустошителното земетресение от 6 февруари и вторичните трусове, които засегнаха

...
Опустошителното земетресение от 6 февруари и вторичните трусове, които засегнаха
Коментари Харесай

Световната банка оцени щетите от земетресението в Турция на 34 млрд. долара


Опустошителното земетресение от 6 февруари и вторичните земетресения, които засегнаха южната част на Турция, са нанесли вреди на стойност над 34 милиарда $ в страната, заяви Световната банка.

Сумата се равнява на 4% от Брутният вътрешен продукт на Турция през 2021 година, съобщи основаната във Вашингтон институция, като добави, че оценката не регистрира разноските за възобновяване, които са " евентуално два пъти по-големи ", се споделя в изказване.

Оценката не взема поради и вредите, нанесени в Северна Сирия, също изключително наранена от земетресенията, като оценката на Световната банка за разноските там ще бъде оповестена във вторник, заяви Агенция Франс Прес.

Световната банка предизвести, че продължаващите вторични земетресения евентуално ще усилят общия размер на вредите, породени от бедствието.

" Това злополучие припомня за високия риск от трусове в Турция и за нуждата от повишение на устойчивостта на обществената и частната инфраструктура ", сподели Умберто Лопес, шеф на Световната банка за Турция.

Световната банка пресмята също, че 1,25 млн. души са останали краткотрайно без дом заради вреди по жилищни здания. Тя добави, че директните вреди върху жилищните здания съставляват 53% от оценката, 28% от вредите са върху нежилищни здания, а останалите - върху инфраструктура като пътища и мостове.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР